Продават се 2000 пакета с ниви на разсрочено плащане

Продават се 2000 пакета с ниви на разсрочено плащане

Земеделски производители, които искат да разширят дейността си, както и инвеститори в ниви вече могат да си купят поземлени активи на разсрочено плащане, съобщиха от дружеството "Агрион". То вече е пуснало в продажба близо 2000 пакета с поземлени активи с възможност за безлихвено разсрочено плащане.

Това е и възможност за уедряване на силно разпокъсаната собственост на земята у нас, която играе голяма роля за арендуването на ниви. Според "Агрион" фермерите предпочитат да инвестират в покупката на земя и така да елиминират конкуренцията за наемането ѝ, понижавайки бъдещите си разходи за аренда. Другата основна група купувачи са хора с натрупани спестявания, които искат да инвестират с цел постигане на доходност. Те са третата най-голяма група купувачи на пазара след фермерите и големите фондове, посочват от дружеството.

Ако фермерите искат да увеличават добивите си, трябва да инвестират в подобрения като поливни системи, торове с дълготрайно действие и т.н. А това няма как да стане върху наета земя. Безлихвеното разсрочено плащане е добра възможност за онези от тях, които не могат да си позволят да извадят по-крупни суми за покупката на съседни на техните имоти, а искат да се разрастват. Заради ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи все повече земеделци и арендатори търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя. Спокойствието, че обработваемият парцел е собственост на фермера позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост по отношение на инвестициите. Прогнозата на "Агрион” е, че интересът към покупките на земя на разсрочено плащане ще се засилва.

Пътят към по-ефективно и интензивно земеделие минава именно през концентрация на площи и окрупняване на масиви, защото големият брой малки парцели оскъпява тяхната обработка и стопанисване и е една от най-сериозните пречки за повишаване на добавената стойност в сектора, категорични са експертите.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?