Продават винетки в 2487 пункта в страната

Винетните стикери ще се разпространяват в 2487 пункта на територията на цялата страна, съобщиха от Изпълнителна агенция "Пътища", предаде БТА. От тях 49 са на агенцията, 1300 са разположени в поделенията на "Български пощи" ЕАД. 1138 са на "ДЗИ Транс" и са в банковите клонове на ДЗИ, както и в общините.

Съгласно подписаните в петък зоговори между ИА "Пътища" и двамата дистрибутори, пунктовете трябва да бъдат заредени и да започнат продажбите не по-късно от 25 януари тази година.

Винетките са девет и са разделени на три вида според категорията на превозното средство, като за всяка категория се предвиждат по три вида в зависимост от периода на валидност на винетката, припомниха от агенцията.

Освободени от заплащане на винетни такси са превозните средства, ползващи околовръстни и обходни пътища на населени места. Няма да се плаща такса и при пътуване през участъци от републиканските пътища, минаващи през населени места.

Без винетки ще пътуват колите на полицията, противопожарната охрана и на медицинската помощ с постоянно фиксирани сини или червени светлини и звуков сигнал.

Контролът за българските превозни средства във вътрешността на страната се осъществява от органите на КАТ, а за чуждестранните превозни средства - от специализираните звена на Агенция "Пътища" в гранично-пропускателните пунктове.

До 6 февруари 2005 г. КАТ няма да санкционира превозните средства, които ползват републиканските пътища без залепен на предното стъкло валиден винетен стикер. Дотогава е гратисният период, чиято нужда възникна от забаването на отпечатването и избора на дистрибутори.

Споделяне

Още от България