Продажба на хладилници клас А с отстъпки ще пести 5 млн. кВтч годишно

Продажба на хладилници клас А с отстъпки ще пести 5 млн. кВтч годишно

Кампания за продажба на енергоспестяващи хладилници с 10-процентна отстъпка, чийто ефект се очаква да е спестени 5 млн. киловатчаса електроенергия годишно, стартираха във вторник енергийни компании, вериги за техника и министерствата на икономиката, енергетиката и туризма и на околната среда и водите.

Във веригите "Техномаркет", "Технополис" и "Домо" купувачите на хладилник клас А или А+ ще могат да си вземат до 16 януари уред на цената на по-ниските класове, но ползващ два пъти по-малко енергия. Така при очаквани продажби от 10 хил. уреда от високия енергиен клас крайният ефект на кампанията спрямо средната продължителност на ползването на хладилниците се очаква да достигне 41 млн. квтч спестена електроенергия, изчислиха организаторите.

Средно 80 лева годишно може да икономиса едно домакинство от сметка си за ток, ако използва хладилник клас А. Кампанията “Бъди клас А” е само началото, с подкрепата на държавата в бъдеще в подобни кампании ще бъдат включени и други електроуреди, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

Той допълни, че е показателно обединяването на снабдителите Е.ОН, ЧЕЗ и ЕВН за разрешаването на един от основните проблеми - подобряване на енергийната ефективност. По думите му всяка стъпка в тази посока е ценна, а прогнозираните резултати от кампанията си заслужават усилията.

В България 24 процента от крайното енергийно потребление е в резултат от консумацията на бита, каза изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков. Ако се направи промяна в поведението, могат да се направят икономии от 10 процента, добави той.

Според него кампании като анонсираната помагат за формиране на правилно поведение и информираност на гражданите. 80% от парниковите емисии са вследствие на производството на електроенергия. Едно домакинство е отговорно за средно около 6 тона въглероден двуокис годишно, допълни шефът на АЕЕ.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?