Продажбата на “БДЖ – Товарни превози” повтаря тази на “Булгартабак”

В надпреварата остана само прясно регистрираната “Дует реълуей България”

Продажбата на “БДЖ – Товарни превози” повтаря тази на “Булгартабак”

Продажбата на “БДЖ – Товарни превози”, която се очаква да бъде черешката на тортата на приватизационната програма през 2012 г., е на път да повтори схемата с тази на “Булгартабак”, която приключи скоростно миналото лято.

Въпреки че шестима закупиха тръжни документи за участие в процедурата, на финалната права остана само прясно регистрираната на 3 юли "Дует реълуей България", съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

Компанията е единствената, която е подала документи за допуск до квалифицирана информация. Ако издържи проверката на ДАНС за надеждност, "Дует реълуей България" ще може да се запознае с предлаганите за продажба активи. Ако прецени, че си струва, ще подаде и оферта за купуването на “БДЖ – Товарни превози” Крайният срок за това е до ноември.

Въпреки че има само един кандидат, процедурата ще продължи, заявява Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК, цитиран от медиите.

Държавата се надява да получи от сделката около 200 млн. лева. Това е критерият, за да бъде определена тя като успешна по думите на транспортният министър Ивайло Московски, който в момента е принципал на държавното дружество. Първоначалните планове на държавата бяха сделката да приключи до края на годината, но при липсата на конкуренция това може да стане и много по-рано.

Кой стои зад купувача

Трудно е да се каже кой стои зад бъдещия купувач на държавното дружество. Единственото сигурно според Търговския регистър е, че това е кипърската офшорка “Дует Реълуейс Лимитед”.

Зад нея стои британският инвестиционен фонд Duet Group, твърди управителят на кандидат - купувача Даниел Дамянов, цитиран от в.”Капитал дейли”.

До момента фондът не е развивал дейност на българския пазар. Активен е в Близкия изток и Азия. Преди време основният му фокус е бил недвижимите имоти. През последните години започва да навлиза и в различни производства. Британският фонд няма опит в жп сферата, но има намерение да развива българската товарна компания и да ползва подкрепата на стратегически инвеститор.

"БДЖ - Товарни превози" е компания, която въпреки финансовите си затруднения във времето се е показала като сериозна. Би могла да заема важна част от икономиката на Югоизточна Европа." Така Даниел Дамянов обяснява интересът на британския фонд към българския товарен превозвач пред “Капитал дейли”.

Струйка цигарен дим

Това е официалната част за кандидат - купувача, невидимата е удивителната прилика с приватизацията на “Булгартабак”. И двете сделки се разиграват в разгара на летния отпускарски сезон. И при двете кандидатът е само един. Той не е стратегически инвеститор, а финансов.

Условията към финансовите кандидати и при двете приватизационни процедури са едни и същи – да управляват активи над 1 милиард евро и да имат собствен капитал поне 20 милиона евро.

Собственик на "Булгартабак холдинг" стана руската "Внешторгбанк" чрез инвестиционното си крило VTB Capital. В началото на март банката откри офис в София. Тогава беше заявено, че руската банка в партньорството с българската Корпоративна търговска банка на Цветан Василев има интерес към покупката на БТК.

Не е изключено българо-руският банков тандем да се крие зад кипърската офшорка. Неофициално на няколко пъти двете банки са задавали въпроси за БДЖ. Освен това схемата с новорегистрираната компания изключително прилича на сделката за цигарения холдинг.

Duet Group е инвестиционна компания, която управлява различни видове взаимни и хедж фондове. Освен това тя предоставя и услуги от типа family offices, т.е. консултантски и инвестиционни услуги за конкретни лица. Така че не е изключено интересът ѝ към БДЖ да произтича заради неин клиент. Освен това немалка част от хората, взимащи ключовите решения в Duet Group, са бивши кадри на Merill Lynch, където служител беше и Милен Велчев, преди да стане финансов министър в кабинета "Сакскобургготски", и който сега е местен представител на VTB Capital, отбелязва “Капитал дейли”.

Британската Duet Group е основана през 2002 г. и към началото на годината управлява активи за около 2.8 млрд. долара през хедж фондове, фондове за дялови инвестиции и други типове фондове. Компанията е базирана в Лондон. Има офиси още в Ню Йорк, Ню Делхи и Дубай. Една от последните ѝ сделки е кофинансирането на етиопската пивоварна Dashen Brewery заедно с немската DEG и Vasari Group с обща инвестиция от 90 млн. долара за разрастване.

Завишени изисквания и нагласена процедура отказаха останалите

Завишени изисквания към стратегическите инвеститори и съмнения за предварително ясне победител отказаха останалите петима кандидати от надпреварата за “БДЖ - Товарни превози”.

Трима от кандидати останаха скрити, защото документите бяха купени от адвокати.

За това пък явно се отказаха двамата стратегически инвеститора - румънската частна жп компания Grup Feroviar Roman, която държи мажоритарен дял в българското дружество "Българска железопътна компания", и чешката транспортна компания Advanced World Transport, която развива железопътна транспортна дейност.

За напускането им на състезанието помогна и държавата със залагането на прекалено високи критирии. Стратегическите инвеститори, чиято цел обикновено в такива процедури е да развият дружеството, трябваше да докажат по 400 млн. евро оборот за всяка от последните три години и да са работили в сектора на жп транспорта поне 10 години. Изискването за оборот на купувача надхвърля пет пъти този на оборота на продаваната компания.

Оборотът на дружеството за продажба "БДЖ – Товарни превози" за 2011 г. е 186 млн. лв., като това е най-добрият резултат за последните три години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?