Продажбата на фондовата борса спряна заради "проточила се процедура и променена обстановка"

Не са известни оценките на борсата и депозитара, нито колко е платено на консултанта по продажбата

Продажбата на фондовата борса спряна заради "проточила се процедура и променена обстановка"

Проточилата се прекалено дълго приватизационна процедура и “променената инвестиционна обстановка в страната” са причината за спиране на продажбата на държавния дял в “Българска фондова борса - София” и в Централния депозитар. Това съобщиха от Министерството на финансите, което държи съответно 50% и 42.7% в двете дружества.

Решението на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков е изпратено до Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) на 20 февруари, а от БФБ разпространиха в сряда вестта, че продажбата на държавния дял се е провалила.

Концепцията за приватизация на БФБ - София и на Централния депозитар е приета от правителството на 6 април 2011 г. След това се извършват нужните законодателни промени, както и дейности по консолидирането на капитала на двете дружества.

Продажбата на двете дружества е възложена на АПСК с писмо от 13 март 2012 г., тоест 11 месеца по-късно. А година по-късно продажбата е окончателно спряна и към момента държавата продължава да е собственик съответно на 50.0542% и 42.70% от капитала на БФБ - София и на Централния депозитар.

Основният мотив за спиране на продажбата е “изтеклият значителен период от време” от решението правителството от вземането на решението до продажбата. Другият мотив е “променената инвестиционна обстановка в страната“, се казва в съобшението на Министерството на финансите.

От ведомството на новия финансов министър Калин Христов не посочват каква оценка на активите е дал международният консултант, както и какво възнаграждение е получила компанията "Патриа Корпорейт Файненс" за свършената работа. Компанията трябваше да направи маркетинговото проучване на двете дружества, както и да изготви анализите за правното състояние, информационни меморандуми и самите приватизационни оценки.

Сред кандидатите за купувач на българската борса бяха сочени London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX.

Правителството на ГЕРБ бе обявило, че критерият ще е качеството на купувача, а не цената.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?