Продажбата на гръцката Емпорики банк е въпрос на седмици

Продажбата на гръцката Емпорики банк е въпрос на седмици

"Въпрос на седмици" е финализиране на споразумението за продажбата на Емпорики банк, обяви изпълнителният директор на френската Креди Агрикол Жан Пол Шифле, цитиран от гръцкия в. "Етнос".

Той подчерта, че споразумението, което ще остави Креди агрикол с до 10 на сто участие в дъщерната ѝ Емпорики банк, може да бъде постигнато с една от трите гръцки банки, представили оферти за покупката на нейната дъщерна банка. Офертите са на Националната банка на Гърция, Юробанк и Алфа банк.

Креди агрикол обяви, че ще увеличи капитала на Емпорики банк. Френската банка е регистрирала загуба в размер на 370 млн. евро от експозицията ѝ към гръцкия дълг, а също и загуба от 427 млн. евро от намалялото ѝ участие в италианската банка Интеса Санпаоло от 5 на 2 на сто. Чистата печалба на френския консорциум е намаляла през второто тримесечие със 111 млн. евро.

Анализатори смятат, че който и да придобие Емпорики банк, решително ще засили позициите си на банковия пазар. В края на 2011 г. активите на Емпорики банк бяха в размер на 21 млрд. евро.

Споделяне

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?