Продажбата на Общинска банка дадена на прокуратурата

Едновременна атака срещу ССД и СДС подхванаха в сряда общинарите от ДСБ. Групата на Демократи за силна България (ДСБ) в Столичния общински съвет (СОС) сезира Софийска градска прокуратура за законността на прехвърлянето на акции на Общинска банка от общински дружества към частни фирми. Съветниците от ДСБ внесоха и предложение в СОС за промяна в правилника, която би позволила смяната на Владимир Кисьов от СДС като председател на Общинския съвет. Според ДСБ той не е консенсусна фигура и пречи на работата.

Прокуратурата трябва да се произнесе има ли нарушения при сделките с акции на трезора, които доведоха до намаляване на дела на кметството от 80,5% на около 72 на сто. Това на практика прави неизпълнимо решението на СОС от миналия четвъртък за продажбата на контролния пакет акции и привличането на стратегически инвеститор.

Законно разграбване на София?

Ако се установи, че двете общински фирми са се възползвали от правото да извършват сделки със своя собственост, която не надхвърля 5 на сто от капитала им, без разрешението на СОС, това ще е ярък пример как София може да се разграбва съвсем законно, коментира пред Mediapool Атанас Кундурджиев, общински съветник от групата на ДСБ в София и столичен лидер на партията.

Според него това ще е повод за широк дебат относно целесъобразността на столичното управление и необходимостта от неговата промяна. София няма нужда от толкова общински фирми, които да се превръщат в проводник на чисто частни интереси, допълни Кундурджиев. Той каза, че ще се изчака резултатът от прокурорската проверка, за да се реши какво ще предприеме ДСБ по отношение на участието на кметството в Общинска банка.

Идния вторник СОС ще разгледа скандала с тайните сделки в банката, който продължава вече седмица и който стана повод за разцепление в групата на свободните демократи, като част от тях отказаха да подкрепят лидера си Софиянски.

Миналия четвъртък, въпреки настояването на кмета София да запази свой дял в Общинска банка, СОС гласува да се обяви за продан целият пакет акции от 80,5 на сто, притежавани от кметството и шест търговски дружества, които са собственост на общината. Мотивът за решението, взето с огромно мнозинство, бе, че само с предлагането на контролния пакет, който по устав е 75% плюс една акция, може да се приврече стратегически инвеститор. Ден по-късно стана ясно, че общината еднолично и чрез общинските фирми вече не държи съответно 67% и 13,5%, а едва около 72 процента. Фирмите "ВиК" и "Пътища и съоръжения" са прехвърли акциите си на частните "Софстрой" и "Софийски аптеки" без разрешението и знанието на СОС.

За сделките потвърди в сряда и шефката на "Банков надзор" в БНБ Емилия Миланова. Тя посочи в предаването "Денят започва" на БНТ, че банката е длъжна да информира надзора, когато акционер придобива над 3 процента от акциите с право на глас. Това уведомление става с тримесечните отчети и изискването е спазено, допълни Миланова.

Въпреки многократните настоявания на представители на СОС да получат акционерната книга на Общинска банка, до сряда на обяд местният софийски парламент не бе запознат официално с актуални данни за разпределението на дяловете в трезора.

Може би има някакъв резон да се не изнася тази книга, коментира пред БНР председателят на СОС Владимир Кисьов. Той изрази надежда до края на деня все пак да стане ясно съдържанието ѝ. Кисьов отново заяви, че промяната в разпределението на дяловото участие в Общинска банка ще усложни доста приватизацията ѝ. По повод отправената още на 7 януари покана от шефа на Общинска банка Любомир Павлов към лидерите на групите в СОС да се запознаят с акционерното участие, Кисьов каза, че недоумява защо запознатите с актуалното състояние на нещата са гласували "за" продажбата на непритежаванети вече 80,5% от трезора.

Не е вярно, че има отказ за достъп до книгата на акционерите, на всички представители на групите в Общинския съвет е осигурен достъп от 10 януари т.г., преди датата на провеждане на заседанието на съвета, когато бе взето решение за продажбата на целия пакет от акции на общината в Общинска банка в размер на 80,5 на сто. Това пише в съобщение от Общинска банка, разпространено до медиите в сряда.

В него се казва още, че по закон не е необходимо Столичния общински съвет да бъде уведомяван за продажбата на акции от Общинска банка.

Не е вярно, че има сключване на сделки за продажба на акции между 20 и 30 декември 2004 година, се посочва в съобщението. В него се дава и информация за финансовото състояние на Банката. Данните сочат, че кредитният ѝ портфейл е в размер на 179 045 000 лева, което е с 49 на сто повече от предходната година.

Хората на Софиянски действали превантивно да запазят контрола в банката

Общинският съветник от групата на НДСВ Владимир Каролев заяви, че скандалът с банката е логично продължение на взетите превантивни мерки от кръговете около Стефан Софиянски, контролиращи трезора и разцепили се на две. Явно има разправии между хората, създали банката, каза финансистът. Според него в момента СОС може да направи нещо, само ако сделките са направени в разрез на закона. Той припомни, че през 2004 г. СОС забрани на общинските фирми за извършват сделки със свои активи. В същото време няма да се учудя, ако има разрешение, за което не сме информирани в Общинския съвет, допълни Каролев.

В отговор на въпрос дали е възможно някоя от фирмите, които са придобили акции в Столична банка, да имат апетит да придобият контролния пакет, Каролев отвърна, че не вижда как "Софийски аптеки" ще извадят милиони левове, за да купят трезора. Просто е направена сделка, така че да се запазят позициите на съществуващото ръководство, заяви съветникът на НДСВ.

ДСБ иска смяната на Кисьов

"Искането ни председателят на СОС да може да се сменя с 1/3 от гласовете на съветниците е пряка заявка за свалянето на Владимир Кисьов от поста", заяви още Кундурджиев. В момента шефът на СОС е също толкова недосегаем, колкото и кметът, коментира той. Но по думите му, докато кметът е избран от хората пряко, то за председателя на СОС трябва да има механизми за смяната му, когато той пречи на работата. А в момента такива липсват.

Владимир Кисьов оглави Столичния общински съвет в замяна на подкрепата, оказана от СДС на Стефан Софиянски на балотажа на кметските избори през 2003 г.

Кундурджиев каза, че не е търсена политическата подкрепа от останалите групи в СОС за смяната на Кисьов. Слагаме идеята на масата и ако тя се приеме, ще тръгнем на разговори за консенсусна фигура, която да заеме поста на председателя. Има няколко такива фигури в СОС, обясни Кундурджиев, но не пожела да посочи конкретни имена.

Чисто процедурно обаче предложението за смяната на шефа на СОС надали ще влезе за обсъждане на извънредното заседание на СОС идния вторник.

Споделяне

Още от Бизнес