Продажбата на ТБ "Виктория" ще чака банковите тестове

Продажбата на ТБ "Виктория" ще чака банковите тестове

И вторият опит за продажба на дъщерната на КТБ (н) Търговска банка "Виктория" засега удря на камък.

Срокът за подаване на писма за интерес се удължава до 1 месец след оповестяването на резултатите от провеждащия се преглед на качеството на активите на банковия сектор, съобщиха в сряда синдиците на КТБ.

Те са взели решението си, след като са се запознали с препоръки на подуправителя на БНБ Димитър Костов и на консултанта по продажбата – АФА ООД.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките официално даде "зелена светлина" за продажбата на "Виктория" още на 7 декември 2015 г. Заради проблемното финансово състояние на трезора при първия опит за продажба интерес проявиха само родни играчи – "Инвестбанк" на Петя Славова и консорциум около "Лев инс".

Въпреки че през февруари синдиците "стегнаха" банката финансово с цел да привлекат повече инвеститори, и този опит се е оказал неуспешен. Затова срокът за оферти се удължава.

Важно условие към евентуалния купувач е покриването на огромния дълг на банка "Виктория" към КТБ. От друга страна, важен "бонус" за бъдещия инвеститор е лицензът за банкова дейност, който притежава трезорът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?