Продажбата на ВМЗ-Сопот продължава само с един кандидат и то под условие

Продажбата на ВМЗ-Сопот продължава само с един кандидат и то под условие

Само софийската фирма ЕМКО може да продължи участието си в процедурата за приватизацията на ВМЗ-Сопот и то след като даде допълнителни разяснения по внесената документация дали дружеството отговаря на поставените в конкурса условия към кандидат-купувачите и те бъдат приети от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК). Това съобщиха от приватизационното ведомство в понеделник.

На 29 октомври изтече крайният срок за подаване на документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания от участниците в конкурсната процедура за продажбата на 100% от капитала на ВМЗ-Сопот. Документации внесоха и тримата желаещи да придобият закъсалото финансово оръжейно предприятие, да платят дълговете му и да развиват дейността му. Това бяха “Сейдж консултантс”, която се занимава с внос и износ на оръжия и боеприпаси, ЕМКО и русенската “Дунарит” на фирмата "Кемира" ЕООД, която се свързва с банкера Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

 

АПСК е установила, че “Сейдж консултантс” и Дунарит” не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и затова са отстранени от по-нататъшно участие в конкурса.

 

От фирмата ЕМКО, която е собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев и стана популярна след взривове в нейни складове край севлиевското село Ловнидол, са поискани разяснения по подадените документи за съответствие с предварителните квалификационни изисквания.

 

Миналата неделя директорът на АПСК Емил Караниколов заяви, че вътрешните срокове за провеждането на приватизацията на ВМЗ-Сопот ще бъдат преразгледани и съкратени, за да може по-бързо да приключи продажбата и новият собственик да поеме изплащането на забавените трудови възнаграждения в предприятието, където вече се проведоха редица предупредителни стачни действия. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?