Продажбите на автомобили в Европа силно намалели през януари

Европейският пазар на нови автомобили се e свил рязко в началото на годината, като регистрациите отчитат спад от 7,1 процента за януари спрямо същия месец на миналата година, обяви Асоциацията на европейските автомобилостроители, цитирана от ДПА.

Понижението е свело новите регистрации в ЕС до 968 769, сочат данните на асоциацията с централа в Брюксел. През декември регистрациите намаляха с 6,4 процента на годишна основа.

Свиването на продажбите идва на фона на икономическата несигурност, предизвикана от дълговата криза в Европа и инициативите на правителствата в региона да засилят мерките за икономии, за да стабилизират държавните финанси. Това доведе до рецесия в големи части от континента.

Най-голям спад се наблюдава в Португалия, където регистрациите са намалели с 47,4 процента през януари. Португалия пострада от значителен икономически спад, докато се бори с дълговата криза.

За общия спад на продажбите миналия месец роля са изиграли и силните понижения във Франция (-20,7 на сто) и Италия (-16,9 на сто). Двете страни са втората и третата по големина икономики в еврозоната.

Германия, която е най-големият автомобилен пазар в Европа, обаче е отчела лек спад за този периода - 0,4 на сто. В Испания пък се наблюдава растеж от 2,5 на сто. Най-голямо е увеличението в Румъния, където регистрациите са скочили с 86,4 процента.

Споделяне

Още от Европа