Продажбите на газ намалели с 43 на сто от началото на 2009 г.

Продажбите на газ намалели с 43 на сто от началото на 2009 г.

Продажбите на природен газ от “Булгаргаз“ са намалели с 43.08 на сто за десетте месеца от началото на годината, сочат данни на “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) към края на октомври, разпространени в понеделник. До края на октомври компанията е реализирала 1.935 млрд куб. м суровина.

Въпреки спада на дистрибутираните количества гориво, “Булгаргаз“ отчита печалба от 3.2 млн. лв. през октомври, достигайки положителен резултат към момента от 70.6 млн. лв.

Намалели са не само количествата газ, но и общо произведената от дружествата на холдинга АЕЦ “Козлодуй“ и ТЕЦ “Марица Изток 2“ енергия от началото на годината до края на октомври. Намаленото потребление на ток и газ от индустрията е свило приходите на холдинга с 66.8 млн. лв. за десетте месеца, което обаче не се е отразило върху финансовия резултат, тъй като са били свити разходите на дружествата със 154.3 млн. лв.

Така общата печалба на групата на БЕХ за октомври е 36.3 млн. лв., което е ръст от 11 на сто, достигайки за първите десет месеца на годината 367.3 млн. лв.

Най-добър резултат в групата на БЕХ и през октомври продължава да отчита ТЕЦ “Марица Изток 2” с печалба от 6.5 млн. лв. и общо за периода 94.3 млн. лв. “Булгартрансгаз” също формира месечна печалба от 5.9 млн. лв.

Значително подобряване на финансовите си резултати отчита от двете губещи предприятия – НЕК и Мини “Марица Изток“. Въгледобивното дружество е снижило загубата си до 1.9 млн. лв., при положение, че към края на септември бе на червено с 16.6 млн. лв. “Националната електрическа компания“ също за пореден месец свива загубата си, като през октомври тя е на 14 млн. лв. или с 3.4 млн. лв. по-малко спрямо предишния месец.

През октомври намалява печалбата на АЕЦ “Козлодуй” основно заради плановия ремонт на мощности.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?