Продажбите на ИКЕА в България нараснали с над 10% за година

Продажбите на ИКЕА в България нараснали с над 10% за година

Българският клон на ИКЕА отчете 10% ръст на продажбите в сравнение с предходната година, 27% увеличение на посетителите и 13% на клиентите. Рeзултатите отразяват цялостното представяне на компанията на българския пазар, в това число на магазина в София, онлайн продажбите и центъра за поръчки Варна. Това съобщи Тео Муратидис, управител на "Хаус Маркет България", която управлява трите магазина на ИКЕА у нас.

Компанията регистрира в трите канала за продажба общо 2.2 милиона посетители и 747 хиляди клиента. Общият оборот е на стойност 78.3 милиона лева. За сравнение за 2013 г. е отчетен оборот от 69.5 млн. лв.

През тази година българският клон на ИКЕА се фокусира върху изграждането на нови канали за продажба. Компанията пусна онлайн магазин през април и първия си център за поръчки във Варна на 23 юли.

През онлайн магазина са реализирани 9000 поръчки, за само за месец клиентите на центъра във Варна са 67 000, каза Тео Муратидис. По думите му през следващата година ще се планира следващите стъпки за растеж на българския пазар.

Животът във и около кухнята

Животът във и около кухнята е акцентът на новия каталог на ИКЕА до септември 2016 г. Фокусът е поставен на кухнята като традиционното място за готвене, което се превръща в пространство за срещи с приятели, забавления за децата и обсъждане на училищните проекти.

"Посвещаваме се на малките мигове, за да покажем как да превърнете времето, прекарано в кухнята, в незабравимо преживяване с близките хора. Новият каталог ИКЕА е фокусиран върху всичко свързано с кухнята – от зелената градинка с билки на балкона, през готвенето и поднасянето на трапезата, до съхранението на храната за по-дълго време", коментира Йоана Цонева, маркетинг мениджър на българския клон на ИКЕА.

ИКЕА с 373 магазина в 47 страни

ИКЕА е най-голямата верига магазини за обзавеждане на дома в света.

Компанията е основана в южната част на Швеция през 1943 г. от Ингвар Кампрад.

Днес има 373 магазина в над 47 страни.

ИКЕА стъпи на българския пазар през 2011 г. с откриване на магазина в София. Компанията навлезе на българския пазар чрез договор за франчайз с компанията "Хаус Марект", която управлява пет магазина на ИКЕА в Гърция и един в Кипър.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?