Продажбите на коли растат заради бизнеса и намалелите кражби

Скочилите продажби на нови автомобили се дължат на развитието на бизнеса и на намалелите кражби, коментира в предаването "Бизнеспул" на Радио Нова Европа Стефан Хаджиниколов, председател на Съюза на вносителите на автомобили в България. Бизнес активните българи, които имат нужда от високонадеждно превозно средство, са допринесли най-много за скока на продажбите с 42,7 на сто или 5 000 бройки коли, отбелязан от вносителите за 2004 г.

За ръста допринасят и лизинговите условия, при които може много лесно да се закупи нов автомобил. Нищожно малък е броят на върнатите поради неиздължаване на лизинговите вноски коли. Принос за увеличените продажби има и намаляването на кражбите на возилата, което години наред е възпирало желанието на българите да си купят нов автомобил, коментира Хаджиниколов. Интересът нараства и заради добрите схеми на застрахователни обезщетения.

Според Хаджиниколов няма да има сериозен спад в продажбите заради поскъпналия петрол. Съвременните автомобили имат нисък разход на гориво, аргументира се той. Докато при закупуването на по-евтини, но неикономични и неекологични стари автомобили, измамен остава новият собственик, допълни Хаджиниколов.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?