Продажбите на нови автомобили с 10% ръст в България

Продажбите на нови автомобили с 10% ръст в България

В България е регистриран растеж на продажбите на нови автомобили  през месец май с 10.1 процента до 3641 коли, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), обявени във вторник. В ЕС увеличението е нищожно след спад през преходните осем месеца -  0.1 процента на годишна основа до малко над 1.4 милиона автомобила.

"Търсенето в региона е подкрепено основно от централноевропейските страни, където регистрациите са нараснали с 6,2 процента през миналия месец", отбелязва асоциацията. На петте основни западноевропейски пазара е имало "смесени резултати".

Продажбите на нови автомобили са се повишили с 9.1 процента в Германия и 1.2 процента във Франция, но са спаднали със 7.3 процента в Испания, 4.6 процента във Великобритания и 1.2 процента в Италия.
.
През май лидерът на европейския пазар "Фолксваген" (Volkswagen) е отчел пазарен дял от 24,7 процента. Френските автомобилостроители Пе Ес А (PSA) и Рено (Renault) се нареждат на второ и трето място съответно с 16.7 и 11.1  на сто пазарен дял.

Споделяне

Още от Бизнес