Продажбите на нови коли у нас са нараснали с 18% през май

Ръстът на българския пазар е почти двойно по-голям от средноевропейския

Продажбите на нови коли у нас са нараснали с 18% през май

Продажбите на нови автомобили в България са се увеличили с близо 18 на сто през май на годишна база. Това показва статистиката на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA).

Ръстът на българския пазар е почти двойно по-голям от този в ЕС, който расте с 9.9 на сто.

Българският пазар следва тенденциите на европейския, който отбелязва ръст за 33-ти пореден месец през май, показват още данните на АСЕА.

През май у нас са регистрирани 2349 нови автомобили, докато през същия месец миналата година броят им е бил 1995.

За първите 5 месеца на година у нас са продадени 9921 нови коли, което е с 10.2% повече спрямо миналата година.

Пазарът на евросъюза регистрира ръст от 9.9% през май и 16% през първите 5 месеца на годината спрямо същия период на 2015 г.

През петия месец на годината в ЕС са продадени над 1.2 милиона нови автомобила, а за първите пет месеца на годината техния броя е над 5.8 милиона. Резултатът е близък до този през 2008 г., малко преди кризата да започне да се отразява на продажбите.

Увеличение е отчетено на всички пазари, с изключение на Ирландия и Холандия. Продажбите в Ирландия бележат спад от 6% през май, докато пазарът на Холандия отчита намаление от 5.5% за периода януари-май.

Най-големият автомобилен пазар в Европа остава Германия, където е отчетен ръст на продажбите от почти 12% с 286 931 новорегистрирани коли през май и близо 7% с регистрирани 1 394 276 автомобила през първите 5 месеца на годината.

На второ място по брой регистрации през май е Великобритания - 203 585 автомобила, което е ръст от 2.5%.

Приятна изненада показва пазарът на Италия, който регистрира ръст от над 27% през май, изкачвайки се до третото място с реализирани 187 631 нови коли.

Във Франция и Испания също е отчетен ръст на продажбите от по над 20 на сто, като страните заемат съответно четвърто и пето място в класацията за месеца.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?