Продажбите на нови коли в България продължават да растат

Продажбите на нови коли в България продължават да растат

Продажбите на нови коли в България отбелязват пореден ръст през май на фона на забавяне в ЕС. Страната все пак остава със сравнително малък процент регистрирани неупотребявани автомобили за сметка на тези втора ръка.

Според данни на Асоциацията на европейските автомобилисти за миналия месец в България са купени 3308 нови коли, което е ръст от 34.6 на сто на година база. За първите пет месеца на настоящата година новите автомобили, регистрирани в България, са се увеличили с 25.6% до 14 496 спрямо 11 543 броя за същия период на 2017-а година. В процентно изражение по-висок е ръстът единствено в Румъния (повишение с 29.3%) и Унгария (с 28.6%).

През май растежът при регистрацията на нови автомобили в Европейския съюз се забави съществено след добрия подем месец по-рано. Регистрираният ръст е едва 0.8 на сто на годишна база. За първите пет месеца на годината той е 2.4 на сто на годишна база, благодарение основно на новите страни-членки.

Четирите основни пазара се представиха противоречиво през май. Асоциацията отчита ръст на продажбите в Испания и Великобритания, но спад в Германия и Италия.

Едноличен лидер за пореден месец при продажбите на нови автомобили е френската автомобилна групировка PSA Group, произвеждаща марките "Пежо" и "Ситроен". Ръстът на продажбите на корпорацията е 58% спрямо година по-рано. Това се дължи и на факта, че през 2018 г. в статистиката влизат и данните за автомобили с марката "Опел", която вече е част от концерна.

На второ място по продажби е другият водещ френски производител Renault Group, произвеждащ марките "Рено" и "Дачия", трети е германският концерн Volkswagen AG. На другия полюс са производителите на по-луксозни автомобили - германските BMW Group (понижение с 6%) и Daimler Mercedes (с 5.3%), както и италианската FCA Group (понижение с 0.04%).

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?