Продажбите в ЕС увеличили износа от България през януари

Продажбите в ЕС увеличили износа от България през януари

Износът от България през януари се е увеличил за втори пореден месец на годишна база и е достигнал 3.4 млрд. лв., показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Ръстът от близо 9% спрямо януари 2014 г. се дължи на по-добрите резултати при експорта в ЕС, който компенсира продължаващия спад в износа за трети страни.

В същото време в първия месец на годината вносът и от ЕС, и от трети страни у нас е намалял. По-чувствителен е спадът при импорта от държави извън ЕС. Общо вносът за януари е около 3.8 млрд. лв. и е намалял с 4.2 на сто на годишна база.

Статистиката за износа към трети страни показва, че най-голям е експортът за Турция, Китай, Сърбия, Македония, САЩ и Сингапур. Продължава намалението на изнесената продукция за Русия (с 37.4% на годишна база). Сривът започна в началото на миналата година след избухването на конфликта в Украйна. Експортът за Украйна също се сви доста през миналата година. В първия месец на 2014 г. обаче регистрира годишен ръст от 25.6 на сто, но остава едва за около 15 млн. лв.

От България най-много се изнасят минерални горива, масла и други подобни продукти. През януари обаче експортът им е намалял с 21% на годишна база до 253 млн. лв. Най-голям ръст е отбелязан при износа на мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход и на храни и живи животни.

През януари най-голям е бил вносът в България от Русия, Турция, Китай и Украйна. С изключение на Китай импортът от всички тези държави е намалял на годишна база с между 21 и 36 на сто. Най-много се свил вносът от Турция.

В страната през първия месец на годината са внасяни основно минерални горива и масла, артикули, класифицирани според вида на материала и суровини. Най-много се увеличил импортът на необработени и храни и живи животни. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (61.8%).

НСИ отчете също, че износът на България за ЕС се е увеличил с 3.2% през 2014 г. в сравнение с 2013 г. За цялата минала година той е бил 27 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 70.6% от износа за държавите-членки на ЕС. Най-много е нараснал експортът на химични вещества и продукти (13.5%), а най-голям спад има при минералните горива и масла (18.1%) и безалкохолните и алкохолни напитки и тютюн (16.9%).

Вносът на България от ЕС през миналата година се е увеличил с 4.5% спрямо 2013 г. и е бил за общо 31.5 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. Най-голямо процентно увеличение (8.3%) е отчетено в секторите „Химични вещества и продукти”, „Артикули, класифицирани главно според вида на материала” и „Разнообразни готови продукти”. Най-голямо намаление (17.5%) се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес