Продажбите в Германия с най-бърз растеж от осем месеца

Продажбите в Германия с най-бърз растеж от осем месеца

Германските потребители остават основния стълб за растежа на най-голямата европейска икономика, като продажбите на дребно през юни са се увеличили с най-бърз темп от осем месеца, а незаетите работни мета са достигнали рекорден максимум, предаде ДПА, цитирана от БТА в понеделник.

Продажбите на дребно са скочили повече от очакваното с 1.1 на сто или близо два пъти над растежа от 0.5 на сто, отчетен през май, съобщи Федералната статистическа служба.

Потребителското доверие сред германците остава изключително високо, посочва нюрнбергският институт Ге Еф Ка (GfK). Миналата седмица институтът публикува предварителния си индекс на потребителското доверие, за който се очаква през август да скочи до 16-годишен максимум от 10.8 на сто.

Увеличението през юни е най-силното от октомври миналата година и дава нов сигнал за доброто състояние на националната икономика.

Анализаторите очакваха умерен растеж от 0.2 на сто миналия месец.

Заетостта в Германия е достигнала най-високото си равнище от обединението на страната преди 27 години, повишавайки се с 1.5 на сто или 657 000 души до 44.2 милиона през юни, сочат статистически данни.

Подчертавайки силата на трудовия пазар, Федералната служба по труда обяви, че незаетите работни места в страната са достигнали рекорден максимум през юли. Индексът BA-X на ведомството, който отчита търсенето на работна ръка, е нараснал с 3 процентни пункта до 238 пункта този месец, като стабилно се повишава от 2014 година.

Споделяне

Още от Бизнес