Продемократични депутати в Хонконг саботираха шефката на изпълнителната власт

Кари Лам

Продемократични депутати на два пъти прекъснаха годишната реч на шефката на изпълнителната власт Кари Лам в парламента и тя бе принудена да я изнесе със закъснение от 75 минути и по видеоконферентна връзка, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Когато Лам започна да говори в парламента, продемократични депутати я прекъсваха с викове и размахваха плакати, на които тя бе изобразена с окървавени ръце.

Лам напусна пленарната зала и няколко минути по-късно се върна за втори опит, но отново беше прекъсната. Тя отново напусна залата и изнесе речта си по видеоконферентна връзка със 75 минути закъснение, застанала на фона на знамената на Китай и Хонконг.

В 50-минутната си реч Лам заяви, че Хонконг преживява огромна криза и хората се питат дали полуавтономната китайска територия ще се завърне към нормален живот. Тя предупреди, че продължаващото насилие и разпространяване на омраза ще подронят основните ценности на Хонконг.

Лам подробно описа плановете си за справяне с недостига на жилища на достъпни цени в Хонконг, който е един от основните поводи за протестите, и по други въпроси като изграждане на нови тунели и освобождаване на земи за строителна дейност.

В отговор депутати призоваха за оставката на Лам, свободни избори и независимо разследване на прекомерната сила, която според тях полицията е използвала срещу демонстрантите. Някои от протестиращите депутати носеха маски на китайския президент Си Цзинпин.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?