Продемократичните протести в Хонконг се разрастват

Икономическата дейност е нарушена, властите отричат, че се готви намеса на армията

Продемократичните протести в Хонконг се разрастват

Хиляди продемократични демонстранти отново блокираха главните улици в много квартали на Хонконг във все по-разрастващите се протести срещу решението на Пекин да ограничи изборните реформи в специалния административен район на Китай, съобщиха световните агенции в понеделник.

Полицията използва сълзотворен газ и палки срещу протестиращите през нощта срещу понеделник, но не успя да ги разпръсне. Над 40 души са пострадали при сблъсъците.

Според транспортното министерство движението по над 200 автобусни линии е спряно или отклонено от обичайния маршрут.

Транспортът и икономическата активност бяха силно нарушени заради масовите демонстрации. Фондовата борса отчете значително понижение в началото на сесията си, предаде Франс прес. Индексът Hang Seng изгуби 1.18 на сто или 278.90 пункта, спадайки до 23 399.51 пункта.

Според властите в Хонконг 17 банки са били принудени да затворят 29 филиала в града.

Администрацията на Хонконг обаче опроверга слуховете, че е готова да се обърне за помощ към базирания в града гарнизон на китайската армия, за да разпръсне демонстрантите.

Протестиращите искат китайският административен район да получи повече политически правомощия от Пекин.

Местното правителство обяви анулирането на всякакви насрочени събрания на законодателния съвет, тъй като сградите, в които се намират неговите служби, и централният офис на правителството станаха основни цели на протестиращите.

Демонстранти се събраха и пред сградата на търговското и икономическо представителство на Хонконг и в тайванската столица Тайпе в знак на подкрепа за продемократичните протести в китайския специален административен район.

Китайската официална преса заклейми продемократичните улични протести в Хонконг, които според нея се организират от "политически екстремисти".

Властите същевременно цензурираха всякаква информация в социалните медии за протестите в бившата британска колония, включително обмена на снимки в приложението за смартфони Инстаграм.

"Радикалните активисти са осъдени на провал", пише в редакционна статия в. "Глоубъл таймс" и изразява съжаление, че уличните прояви "вредят на имиджа на Хонконг".

"Опозиционните групи добре знаят, че е невъзможно да се промени решението" за условията на избиране през 2017 г. на губернатора на Хонконг, което бе обявено в края на август от парламента в Пекин, отбелязва изданието, цитирано от БТА.

Съгласно това решение бившият ръководител на местната изпълнителна власт се избира на всеобщо гласоподаване, но до изборите ще бъдат допуснати само двама или трима подбрани от Пекин кандидати.

В реакция на това решение ученици и студенти в Хонконг започнаха кампания на гражданско неподчинение, която през уикенда прерасна в най-тежките сблъсъци в Хонконг от връщането му под властта на Китай през 1997 г.

"Фундаменталната стабилност на Хонконг няма да бъде унищожена", пише "Глоубъл таймс", според който "радикалите искат уличното движение да се разрасне".

Кампанията "Окупирай Сентръл" (финансовия квартал на Хонконг) е организирана от "политически екстремисти", които искат "да се възползват от идеализма и ентусиазма на студентите за демократичен напредък", обвини в. "Чайна дейли", според който това е техен "отчаян опит" за прокарване на политическите им цели.

Всякаква връзка със събитията на площад "Тянанмън" от 1989 г. е лишен от основание, добавя "Глоубъл таймс" по адрес на американската преса.

"Китай не е същата страна като преди 25 години. Сега страната има повече възможни подходи за справяне с различните форми на брожение", пише вестникът.

Според американския сайт "Чайна диджитъл таймс", който следи китайската пропаганда, властите са наредили на всички китайски интернет сайтове незабавно да свалят всякаква информация за демонстрациите в Хонконг.

Официозът на Китайската комунистическа партия "Жънмин жибао" запази мълчание по тези събития, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят