Проди: Европа се провали в опита си да надмине САЩ

Романо Проди, чийто мандат като председател на Европейската комисия изтича в края на месеца, определи като "огромен провал" опитите на Европа да надмине САЩ, като се превърне в най-конкурентноспособната икономика в света, съобщи в. Файненшъл таймс.

Неговата оценка съвпада с тази групата експерти, работещи под ръководството на бившия холандски премиер Вим Кок, които изготвиха доклад за икономическите реформи в ЕС. Докладът критикува липсата на политическа воля и предупреждава, че ЕС е изправен пред риска да не изпълни целите си и да се провали в обещанията си, пише Файненшъл таймс, който разполага с документа.

Въпреки набелязаните през 2000 г. в Лисабон цели за увеличаване на растежа, Европа изостава след САЩ, констатират експертите.

Докладът препоръчва ЕС да се концентрира върху 14 индикатора за измерване на напредъка по изпълнение на Лисабонската програма, като се фокусира върху работните места и растежа.

Романо Проди каза, че използването на правото на вето е позволило на страните - членки на ЕС да блокират напредъка, независимо от усилията на Еврокомисията.

"Не може да имате единодушие по всички икономически аспекти или ако имате, трябва да признаете провал на Лисабонската стратегия. Лисабонската стратегия е голям провал", каза Проди пред Файненшъл таймс.

Една от целите в програмата за развитие до 2010 година, утвърдени от страните - членки в Лисабон, е превръщането на ЕС в "най-конкурентноспособна и динамична икономика", като по този начин задмине САЩ.

Европейската комисия начело с Романо Проди понякога е смятана от Париж и Берлин за прекалено либерална в усилията си да тласне напред реформите, особено в опитите ѝ за ограничаване на държавната помощ и протекционизма. Едновременно с това Проди се чувства предаден от Тони Блеър, пазарно - насочения британски министър - председател, посочва Файненшъл таймс. Запитан дали е получил подкрепа от Блеър, Романо Проди отговори: "Не".

Жозе Мануел Дуару Барозу, който ще наследи Проди начело на Европейската комисия, ще постави икономическата реформа като основен приоритет в дейността си, когато - и ако - поеме поста на 1 ноември.

Неговият 24-членен екип трябва да бъде одобрен от Европейския парламент в сряда, но социалистите, либералите и зелените заплашиха, че ще гласуват "против".

Проди каза, че вече се подготвя да напусне Брюксел и да се завърне обратно в италианската политика, но изрази готовност да продължи да изпълнява задълженията си, ако екипът на Барозу бъде отхвърлен.

"Това би било реален проблем, но ако възникне забавяне, аз няма да имам избор", каза Проди. "Но аз съм убеден и бих искал да има нова комисия", добави той.

Проди очаква другата седмица вече да се е върнал в Италия, където да оглави лявоцентритската опозиция срещу политическия си съперник Силвио Берлускони.

Проди обвини Берлускони, че води "церемониална" външна политика.

"Намирам, че италианската външна политика става все по-периферна", каза той. "Не мога да видя нито един случай, в който Италия да е имала водеща роля, независимо дали с Франция и Германия или с Великобритания", смята Проди.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?