Проди: Нормалните отношения между ЕС и Либия ще помогнат на българските медици

Нормализирането на отношенията на ЕС с Либия ще помогне съществено за решаване на проблема с българските медици. Това каза председателят на Европейската комисия Романо Проди в Министерски съвет след срещата му с премиера Симеон Сакскобургготски, по чиято покана е на посещение у нас.

Вдигането на оръжейното ембарго за Либия първо от САЩ, а след това от ЕС без да бъде обвързано с въпроса за осъдените на смърт медици, охлади надеждите за спасяването им. Наблюдатели на процеса коментираха, че ЕС е предпочел да реши икономическите си проблеми вместо да постави пред Кадафи казуса с нарушените човешки права на българите като условие за вдигане на санкциите. Външният министър Соломон Паси призна, че България не е могла да въздейства в този случай, защото още не е член на ЕС. Той обаче разчита на декларираната многократно позиция в защита на медиците.

Проди припомни в София, че е обсъждал въпроса за българските медици с либийския лидер Моамар Кадафи три пъти в директен разговор и много често по телефона.

Полагат се всички политически и хуманитарни усилия да бъде разрешен случаят с българските медици възможно най-скоро, каза Романо Проди.

Проди посочи, че и след края на мандата му като председател на Европейската комисия ще продължи да работи по случая с българските медици и ще използва личните си контакти за неговото разрешаване

Обединението на Европа няма да е пълно без България, заяви по-късно Проди след като получи от президента Георги Първанов орден "Стара планина" - първа степен.

Отличието е за изключителния принос на Романо Проди като председател на Еврокомисията за успешното провеждане на процеса по присъединяване на България към ЕС.

Аз вярвам, че България ще спази сроковете в предвидения график за присъединяването си към Европейския съюз, изтъкна Романо Проди на пресконференция в Министерския съвет. Той подчерта, че в ЕК има приемственост и няма да има проблеми за присъединяването на страната ни при смяната на сегашната комисия.

Споделяне

Още от България