Проди очаква разговор с Кадафи за съдбата на българките

Проди очаква разговор с Кадафи за съдбата на българките

Италианският премиер Романо Проди пристигна в етиопската столица Адис Абеба, за да участва в срещата на върха на държавите от Африканския съюз. Според в. "Кориере дела сера", италианският премиер има намерение да постави пред либийския лидер Муамар Кадафи, който също ще бъде в Адис Абеба, въпроса за осъдените медици в Либия.

Преди да замине за етиопската столица, Проди подчерта, че иска да се стигне до решение на въпроса, но припомни, че Муамар Кадафи не е обърнал внимание на изразените от ЕС резерви във връзка със смъртните присъди, пише "Кориере дела сера". Проди има предвидени 12 двустранни срещи в Адис Абеба, но сред тях засега не е планирана среща с Муамар Кадафи.

Самият италиански премиер си пожела да има възможност да повдигне въпроса за осъдените на смърт в Либия медици, ако се срещне с Кадафи, защото според него става дума за проблем от огромно хуманитарно значение, по който той е поел ангажимент пред българското правителство, че ще се намеси, отбелязва “Кориере дела сера”.

При пристигането си в Адис Абеба в неделя Муамар Кадафи донесе два куфара, пълни със злато - сувенир от Либия за участниците в африканската среща на върха, съобщава в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

При пристигането си в Адис Абеба либийският лидер за пореден път показа, че е непредвидим, като този път свърза името си с друга странна история, коментира италианското издание. Африка умира от глад, а Кадафи, демонстрирайки егоцентризъм и великолепие, пристигна в Етиопия, последван от кортеж от 15 автомобила, докарани с товарен самолет, пише вестникът. Но това не беше всичко. Етиопските митнически власти разрешиха на колите да влязат в страната, но когато митничарите на летището отвориха двата куфара, които носеше либийският лидер, те се натъкнаха на невероятна гледка и изумени откриха, че куфарите са пълни с късчета самородно злато, коментира италианският вестник.

Митничарите на летището забранили вноса на куфарите в страната и поискали от началниците си да издадат разрешение за внос на "златната пратка". До вчера вечерта подобно разрешение не беше получено, пише изданието.

Либийски дипломати обяснили пред етиопското издание "Капитал", че златото е подарък от Кадафи за лидерите на държавите членки на Африканския съюз.

Различни са догадките за причината за този далеч не толкова малък подарък. Една от тях е, че по този начин Кадафи иска да подпомогне реализирането на свой стар проект -  преместването на част от централата на Африканския съюз от Адис Абеба в Триполи, коментира в. "Кориере дела сера", като припомня, че този въпрос обаче не е в дневния ред на  срещата на върха, предаде БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?