Проди охлади Първанов за АЕЦ

Председателят на Европейската комисия Романо Проди охлади амбициите на президента Георги Първанов, оглавил натиска за спасяване на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй".

След среща с Проди, за която Първанов предварително бе заявил, че ще постави енергийния проблем, председателят на Еврокомисията недвусмислено каза, че Брюксел ще окаже помощ на България да затвори 3-ти и 4-ти реактор в атомната централа. 1-ви и 2-ри вече бяха спрени от работа на 31 декември 2002 г.

Романо Проди добави, че комисията е готова да допринесе и за разходите за гарантиране на сигурността на енергийния сектор в България като цяло, но не спомена никаква цифра. От израза му не стана ясно дали става дума за увеличение на планираната помощ от 350 млн.евро, записани във финансовата рамка, или визира тази цифра.

Сутринта Георги Първанов се срещна с постоянния представител на САЩ в НАТО Никълъс Бърнс. След работната закуска Бърнс съобщи, че на срещата на върха на НАТО в Истанбул се очаква да бъде прието общо становище на страните членки, включително и от България, за разширената роля на Алианса в Ирак. По думите на Бърнс, всички членки проявяват такава воля. В сряда генералният секретар на Алианса Яп де Хоп Схефер постави като условие пред включването на НАТО в мисията в Ирак избора на демократично иракско правителство. То би могло да поиска от ООН участие на НАТО в мироопазващата мисия, обясни Яп де Хоп Схефер в отговор на предложението на Първанов Алианса да поеме вместо Полша командването на зоната в Ирак, в която е и българския батальон в Кербала.

Президентът Първанов не взе никакво отношение по въпроса за АЕЦ, зададен от български журналист, макар че Проди подчерта, че тази тема е била дискутирана по време на срещата, на която присъстваха и министрите по европейските въпроси Меглена Кунева и на финансите Милен Велчев.

Часове преди срещата си с Проди в Брюксел Георги Първанов пледира България да приключи преговорите по финансовите глави с ЕС до края на юни т.г., за да може през втората половина на 2004 г. да се опита да предоговори ангажиментите за АЕЦ "Козлодуй" в рамките на последната, 31-ва преговорна глава "Други".

Цитиран от БНР, Първанов оцени като приемлива финансовата рамка за първите три години от членството на България в ЕС, предложена от Европейската комисия преди два дни. Държавният глава призова преговорният екип да сформира по-гъвкава политика по отделните пунктове на рамката, за да запази динамиката на преговорите.

Първанов заяви, че е изключително важно България да успее да завърши финансовите преговори до края на ирландското председателство на ЕС, тоест до 30 юни т.г. Според държавния глава, през втората половина на годината страната ни трябва да се съсредоточи само върху преговорите по последната 31-ва глава "Други", която предвижда решаването на спорните въпроси, останали между страната кандидатка и ЕС. Като такъв спорен въпрос Първанов посочи енергетиката.

От думите на държавния глава стана ясно, че визира АЕЦ "Козлодуй", макар че не назова директно централата. Първанов бе открит противник на решението на правителството, което през есента на 2002 г. се ангажира да затвори предсрочно 3-ти и 4-ти реактор на централата до края на 2006 г., както настояваше Европейския съюз. Дни след като българският преговорен екип и Брюксел затвориха глава "Енергетика", президентът глава написа писмо до колегите си от 15-те страни членки, в което оспори позицията на правителството и постигнатата договореност с Брюксел.

За първи път вариантът България да се опита да предоговори ангажимента си за двата блока в Козлодуй при преговорите по последната 31-ва глава бе лансиран от бившия премиер Иван Костов.

Избухване от страна на шефа на ЕК предизвика въпроса дали България и Румъния ще бъдат разделени, ако Евросъюзът реши да замрази преговорния процес с Букурещ.

"Защо вие, българите, когато ме срещнете, непрекъснато ме питате за Румъния? Защо сте толкова обсебени от въпроса за Румъния?", отговори моментално на въпроса с въпрос Романо Проди, цитиран от Дарик радио.

Ако всички вие си вършите работата - румънците тяхната, вие вашата, накрая всички ще сме доволни, допълни Проди.

За пореден път председателят на Европейската комисия декларира, че никоя страна кандидатка няма да бъде забавяна за сметка на друга и никаква отговорност няма да бъде прехвърляна от една страна на друга.

Проди каза още, че преговорите с България вървят добре и няма да има забавяне. Председателят на Еврокомисията напомни, че за страната ни е много важно да приключи навреме реформите в административната и съдебната област.

Критичните сигнали към Румъния, най-вече от страна на Европарламента той обясни с думите, че винаги в процеса на преговорите излизат проблеми, които се решават в движение и преговорите продължават.

От своя страна президентът Георги Първанов посочи, че не е наша работа да се състезаваме и да се противопоставяме с Румъния, въпреки че в историята ни е имало понякога такива моменти. По думите му, основното предизвикателство пред България е да си гледа задачите в собствения двор. Той оцени полученото потвърждение, че всяка страна ще бъде оценявана в зависимост от собствените си постижения.

Още от България