Проди отказва оставки в ЕК заради скандала с Евростат

Председателят на Европейската комисия Романо Проди отхвърли исканията за оставки на членове на комисията заради предполагаеми финансови злоупотреби в статистическата агенция на ЕС Евростат, предаде Ройтерс.

"Въз основа на фактите, които посочих, след внимателно обмисляне и при пълно осъзнаване на проблема аз смятам, че няма никакво основание да се иска от който и да е комисар да поеме политическата отговорност и да подаде оставка," каза Проди в изявление, разпространено за медиите след изслушването му в комисия на европарламента при закрити врата.

Двама евродепутати от Групата на обединената европейска левица в Европейския парламент поискаха днес оставката на еврокомисаря за икономиката и финансите Педро Солбес, когото смятат за отговорен за финансовите нередности в Евростат.

"Един отговорен еврокомисар може да направи само едно нещо. Да подаде оставка", заяви Фреди Блек, датски евродепутат и зам. председател на комисията, която разследва аферата, предаде Би Би Си.

Разследването на дейността на Евростат от независимата Координационна служба за борба срещу финансовите измами към ЕС е открило финансови нередности в статистическата служба, които са довели до загуби на милиони евро средства на данъкоплатците, съобщиха по-рано днес осведомителните агенции.

Проди изтъкна, че финансовите нередности в Евростат датират още от 1999 г. и още по-рано, когато Солбес не е отговарял за статистическата служба, предаде ДПА.

Освен това Солбес не бил правилно информиран от шефа на Евростат, а може дори да е бил умишлено заблуден, затова няма причина той да бъде персонално укоряван, добави председателят на Еврокомисията.

Разпространеният в сряда доклад съдържа сериозни критики към управлението на Евростат, но в него няма доказателства за нарушения от 1999 насам - година преди Проди да заеме председателския пост.

Независимо от това, посочва кореспондентът на Би Би Си, остават редица въпроси за политическата отговорност и усилията за прочистване на системата.

Много парламентаристи се опасяват, че новите обвинения заплашват да подкопаят доверието в европейските институции.

Европарламентът, който вече гледа към изборите през следващата година, търси жертвено агне, посочва кореспондентът на Би Би Си.

Романо Проди пое председателския пост на Европейската комисия с обещание да премахне измамите и корупцията. Повечето членове на предишната комисия, оглавявана от Жак Сантер, бяха заставени да подадат оставки поради обвинения в пристрастност и затова, че не са успели да се справят с корупцията.

Засекретяването на доклада за нарушенията в Евростат ядоса австрийския евродепутат Херберт Боеш, който отказа да участва в процедурата по изслушването и да чете "нещо", "заключен в стая", след което "да си затваря устата". Оставаме с впечатлението, прикриването на нещата все още се предпочита пред откритостта, каза той.

Нито един от настоящите комисари не е обвинен, че се е облагодетелствал от злоупотреба със средства на Евростат.

Испанското правителство защити еврокомисаря Солбес преди изнасянето на доклада.

"Разбира се, той има нашата подкрепа, но той е изключително отговорен...да даде обяснения и именно това той прави", заяви министърът на икономиката и вицепремиер Родриго Рато.

Споделяне

Още от Свят