Проди оцеля, Берлускони ще го подкрепи за Афганистан

Проди оцеля, Берлускони ще го подкрепи за Афганистан

Италианският министър-председател Романо Проди спечели в четвъртък  вота на доверие в Сената към неговото лявоцентристко правителство. Той подаде оставка през миналата седмица, след като Сенатът отхвърли искането му да продължи финансирането на италианския контингент в Афганистан.

Двама крайно леви сенатори от управляваща коалиция гласуваха срещу предложението на Проди и техните гласове се оказаха решаващи.

Въпреки това италианският президент поиска от него да остане на поста и да подложи своя кабинет на вот на доверие в парламента. След успеха в Сената с крехката преднина от 162 гласа “за” срещу 157 “против” премиерът ще трябва да се изправи и пред вот на доверие в долната камара на италианския парламент.

Това обаче ще е сравнително лесно изпитание, тъй като водената от него лявоцентристка коалиция има удобно мнозинство, предаде ББС.

Умерена реч

В четвъртък Проди поиска подкрепа от Сената с умерена реч, която не нямаше за цел предизвикването на политическа конфронтация. Според анализатори словото му е било адресирано основно към християндемократите и към крайно левите в неговата коалиция.

“Коалицията постигна силно съгласие. Ние имаме твърдото намерение да продължим напред”, заяви Проди пред Сената.

В крайна сметка коалиционните партньори оставиха настрана различията помежду си и подкрепиха Проди основно, за да предотвратят идването на власт на техния основен политически опонент Силвио Берлускони.

Ако правителството бе загубило вота, то това означаваше предсрочни избори, а според последните социологически проучвания консерваторите на Берлускони най-вероятно биха ги спечелили.  

Трудни времена

Въпреки,  че правителството оцеля, неговата стабилност в по-дългосрочен план е съмнителна. Проди победи Берлускони с малка преднина на парламентарните избори през април 2006 г. и отстрани консерваторите от властта след тяхното пет годишно управление. Твърде разединената коалиция обрича Проди на трудни времена.

Като потвърждение за бъдещите трудности за Проди, някои от сенаторите в лявоцентристката коалиция заявиха, че ще подкрепят правителството, но ще продължат да бъдат опозиция към намеренията му да запази италианското военно присъствие в Афганистан и ще гласуват против решение да се продължи финансирането на мисията.

“Днес е денят на лицемерието. Някои сенатори, които ще дадат своя глас за правителството, утре ще гласуват срещу него”, заяви сенаторът Ренато Счифани от партия на Берлускони “Напред Италия”. Според него кабинетът е роден мъртъв.

"Бедният, той не може да направи нещо повече от това", коментира премиерската реч самият Берлускони. Той обаче обеща, че неговата партия ще подкрепи исканото от правителството продължаване на мисията на Италия в Афганистан.

"Страната ни трябва да има ясна и лоялна политика към съюзниците си", каза още десният лидер.

Италианците не вярват в оцеляването на кабинета

Проучване, публикувано в най-големия вестник в страната “Кориере дела Сера” сочи, че близо 40 процента от италианците мислят, че кабинетът ще успее да оцелее само още няколко месеца дори и ако спечели вота на доверие.

Петгодишният мандат на правителството трябва да изтече през 2011 г. В своята реч пред Сената Проди отбеляза крехкостта на своето лидерство. Той призна дълбоки различия в неговата коалиция и предпочете да не набелязва темите, които предизвикват проблемите в управлението.

По-рано Проди сведе своята предизборна програма от 281 страни до план от 12 точки и заяви, че ще бъде “непримирим” при осъществяването на новата правителствена платформа.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?