Проди спечели първия телевизионен дебат срещу Берлускони

Проди спечели първия телевизионен дебат срещу Берлускони

Италианският опозиционен лидер Романо Проди спечели по точки срещу премиера Силвио Берлускони в първия телевизионен дебат преди изборите следващия месец, показват социологически допитвания.

Повечето политически коментатори обаче са съгласни, че Проди не е успял да нанесе съкрушителен удар и че медийният магнат Берлускони ще търси начин да преобърне тенденцията и да спечели следващия телевизионен дебат, планиран седмица преди изборите на 9-10 април.

Берлускони, чиято дясноцентристка коалиция изостава по рейтинг в социологическите проучвания, призна в края на продължилия час и половина дебат във вторник вечер, че не е успял да излезе с ясно послание, докато усмихващият се Проди каза, че е “много щастлив” от изхода на двубоя.

Според две експресни проучвания, Проди е спечелил с много малка преднина, предаде СиЕнЕн. Трето допитване дава на Проди по-голяма преднина, но в същото време много малка част от анкетираните 300 души са променили вследствие на дебата предварителното си мнение за кого ще гласуват.

Във вторник вечерта Бурлускони и Проди се видяха лице в лице за първи път след изборите през 1996 година, на които победи лявоцентристката коалиция на Проди.

На сегашните дебати политическите противници получиха възможност да привлекат на своя страна избирателите, които още не са се насочили към никого и които според в. “Кориере де ла сера” са около 24%.

По време на дебата двамата политици се постараха да нанесат максимална вреда на имиджа на противника си.

Бяха обсъдени теми като данъците, обществените разходи, проблемите с имиграцията. Опонентите изказаха и мнението си за ефекта от въвеждането на еврото в Италия. Проди каза, че въвеждането на единната европейска валута в началото е било успех, но впоследствие се е превърнало в проблем за правителството на Берлускони.

В отговор премиерът се оправда, че еврото е било въведено прекалено бързо и без взимането на необходимите предпазни мерки.

Берлускони нарече коалицията на Проди прокомунистическа. Проди на свой ред разкритикува всичко направено от правителството на Берлускони, като каза, че то е служило на личните интереси на премиера.

Проди също обвини Берлускони в злоупотреба с принадлежащата му медийна империя.

Берлускони не пропусна да отговори: “Така ли! Че ние за пет години проведохме повече реформи, отколкото всички предходни правителства взети заедно!”.

Дебатът бе модериран от водещ, а двама журналисти поред задаваха въпроси.

Диспутът приключи с отправянето на послания. В своето Берлускони каза, че изборите на 9 април няма да бъдат избор между две политически партии, а  между две различни концепции за ролята на държавата и на политиката. 

"Искаме правова държава, която да гарантира повече свободи за своите граждани", каза Берлускони.

"Италия ще постигне напредък, само ако в нейното управление доминира  справедливостта и безпристрастността", каза от своя страна Проди.

Берлускони се постара да използва възможността, за да поправи впечатлението, което остави в понеделник по време на друго предавано директно интервю.

Тогава той не издържа на настойчивите въпроси на телевизионната водеща за деловите му интереси и конфликта в Ирак, развика се на журналистката и напусна студиото насред интервюто.

Три дни по-рано прокуратурата поиска да го привлече като подсъдим по обвинение в корупция, което Берлускони отрича.

В края на дебата Берлускони си призна, че не се е справил.

"Не успях да обясня на италианците моята предизборната програма", каза Берлускони, цитиран от в. “Република”.

Нищо ново, никакъв разтърсващ лозунг не бе издигнат по време на диспута, коментираха политолози. Според тях Проди се е проявил като много по-ефикасна личност, а Берлускони само е нападал левицата.

Бившият министър от кабинета на Берлускони Марко Фолини нарече дебата "учтив, но скучен сблъсък". Според президента на надзорния съвет на телевизия РАИ Паоло Джентилони Проди е говорил по време на диспута като бъдещ премиер на Италия, а Берлускони се е държал като премиер, който ще напусне властта.

Споделяне

Още от Свят