“Продоволствието” отваря пътя на ДПС да поеме и храните

Какъв е смисълът на думата “продоволствие” и министерството на земеделието вече да бъде и на продоволствието, бе най-често задаваният от опозицията въпрос, който така и не получи ясен отговор от управляващите по време на парламентарния дебат за промените в кабинета в сряда.

След като получи утвърждение от лидерите на коалиционните партньори НДСВ и ДПС, премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев внесе за гласуване двама нови министри, създаване на агенция по горите и промяна в наименованието на земеделското министерство. Предложенията бяха одобрени от мнозинството, като за гласуването на работа дойде дори лидерът на ДПС Ахмед Доган. Опозицията беше “против”, тъй като очаквала по-сериозни промени в политиката и смяна на повече министри, най-вече на вътрешния Румен Петков.

Преди ден депутати от БСП обясниха, че новото название на агроведомството се прокарва по изрично настояване на ДПС, които възнамеряват да го изпълнят със съдържание, като реализират идеята си за преминаване на хранително-вкусовата промишленост към земеделското министерство. БСП решиха да предложат нова агенция за контрол на храните, която да обедини отрасъла, който сега е поделен между две министерства. ДПС обаче ще настоява тази агенция да е под шапката на Министерството на земеделието и продоволствието, а не на МС.

Създаването на Държавна агенция по горите е показател за отговорността на правителството към българската гора, която винаги е била национално достояние и една от запазените марки на България, посочи в началото на заседанието премиерът Станишев. Той изтъкна, че отрасълът се нуждае от

преструктуриране и от финансова стабилизация. Агенцията, която ще се учреди до месец и ще бъде под контрола на БСП, ще провежда  държавната политика в областта на горите и горското, ловното и непромишленото рибно пространство.

Станишев посочи, че промяната в дейността на Министерството на земеделието и горите налага и промяна в названието му - Министерство на земеделието и продоволствието.

“Продоволствието” дошло със Съветската армия

“Искам да разбера ще е това продоволствие”, настоя от парламентарната трибуна депутатът от ОДС Любен Дилов –син. По повод образуването на новата агенция той каза, че идва от Средния Балкан, където видял, че  “гората е куха, тя е изсечена отвътре”.

Лидерът на "Атака" помоли Станишев да обясни на младите хора в България за какво точно продоволствие ще отговаря министър Нихат Кабил. Да не би да въвеждате купонна система или да предвиждате криза на снабдяването на населението в България, попита Сидеров.

Отговор даде историкът Веселин Методиев от ДСБ. Той обясни, че думата “продоволствие” влиза в наименованието на български държавни институции след влизането на Съветската армия през 1944 г. Методиев обаче смята, че предлаганата структурна промяна в земеделското министерство разкрива пазарлъка между БСП и ДПС. Министерството на икономиката и енергетиката, което в момента контролира част от хранително-вкусовата промишленост, ще предостави този ресор на ДПС, което държи земеделското министерство, срещу отнемането на горите от ДПС в полза на БСП.

Изложената от Методиев схема като цяло бе потвърдена от депутати от ДПС и министъра на земеделието Нихат Кабил, който защитава тезата, че ако има нова агенция по храните, тя трябва да е към неговото ведомство.

Според Пламен Моллов от НДСВ терминът "продоволствие" по същество не внася нищо ново в дейността на министерството, а земеделието включва цялата хранителна верига - от производството до реализацията на земеделски продукти. Според него няма по-подходяща дума на български език, която точно съответства на дейността на министерството в момента.

С много думи ни обяснихте, че ДПС е на върха на хранителната верига в този кабинет, репликира Любен Дилов, според когото има българска дума, която да замени "продоволствие" и това е "храна". Моллов отвърна, че България е заинтересована от създаването на по-голямо количество храни и това е обсегът на думата продоволствие.

Яне Янев от ОДС предложи название Министерство на земеделието, храните и развитието на селските райони, каквато е новата практика на ЕС.

По повод персоналните промени в кабинета Веселин Методиев от ДСБ каза, че това всъщност не е промяна, а подмяна, тъй като подалите оставка министри на икономиката и енергетиката и на правосъдието Румен Овчаров и Георги Петканов се заменят на квотен принцип от Петър Димитров и Миглена Тачева, без заявка за промяна в политиката.

Защо Станишев не смее да смени Петков

Зам.-председателят на ПГ на ДСБ Екатерина Михайлова каза, че очаквали повече сменени министри - Румен Петков, Емел Етем, Нихат Кабил,  Джевдет Чакъров, Радослав Гайдарски и Емилия Масларова.

Визирайки Овчаров, Мартин Димитров от СДС посочи, че се сменят само министри, които не успяха да се опазят от изтичане на информация по корупционни скандали. Пак ли се маха министър заради приватизацията на “Булгартабак”, запита той.

Ваньо Шарков от СДС каза, че предложените промени са "явна демонстрация на управленска немощ и несполучлив опит за прикриване на един корумпиран, на един неспосособен и на един безскрупулен министър".  Продължавате да давате възможност на организираната престъпност да придобива политическо влияние, заяви той и допълни, че ПГ на ОДС няма да подкрепи промените.

“Промените са плод на вътрешни борби между клановете на управляващите, а не са продиктувани от обективни публични изводи за дейността в двата сектора, в които се правят промените”, заяви независимият народен представител Мария Капон. “Ако беше въпрос за публично известни проблеми, то трябваше да смените Румен Петков, но не смеете... Защо? Знаете само Вие и президентът. Лошото е, че скоро ще го научат всички”, допълни Капон.

Различия в коалицията заместват липсата на опозиция

Парламентарната опозиция в това Народно събрание не получава легитимност като реална алтернатива на властта, а това увеличава степента на отговорност на тройната коалиция да задейства механизмите на самоконтрол, заяви по повод опозиционните критики депутатът от ДПС Лютви Местан.

По думите му различията вътре в коалицията ще запълнят вакуума от липсата на сериозен отпор от страна на парламентарната опозиция. Според Местан истинската опозиция са високите очаквания на българските граждани и затова управляващите ще приемат актуализирана програма за управление.

Камов: Ако ще е Петър Димитров, да беше останал Овчаров

Единствените възражения от страна на мнозинството бяха изказани от лидера на ПГ “Социалдемократи” Николай Камов, който е депутат от Коалиция за България. Той заяви, че ще подкрепи структурната промяна, защото отдавна “горите трябваше да бъдат извадени от обръча на ДПС”. Съмнявам се, че новата администрация ще може да преодолее бизнес обръча около българската гора и тя ще продължи да бъде изсичана, каза Камов.

Той обаче изрази изненада, че премиерът не внася за одобрение агенцията по сигурността. Камов няма да подкрепи и персоналните промени и запита кой реши тъкмо шефът на бюджетната комисия от Коалиция за България Петър Димитров да стане министър на икономиката и енергетиката. ПГ “Социалдемократи” представиха отдавна критиките си за икономическата политика, за да бъдат изпълнени предизборните обещания, но вместо това се казва, че Петър Димитров ще продължи политиката на Румен Овчаров. Какъв е смисълът от тази промяна тогава, запита Николай Камов и коментира, че ако се продължи същата политика, по-добре било да си остане Румен Овчаров. Той заяви, че социалдемократите били готови да подкрепят действията на премиера в областта на борбата с корупцията и престъпността, но не вижда предложения в тази посока.

Споделяне

Още от България