Продукти с ГМО да се продават на отделни щандове

Продукти с ГМО да се продават на отделни щандове

Синята коалиция внася промени в Закона за храните, с които да се забрани влагането на продукти и съставки, съдържащи ГМО, при производство на детски храни. Друго предложение е да се забрани разпространението на храни и хранителни продукти с ГМО в детски ясли, детски градини и училища, както и продажбата им в търговски обекти в близост да училища.

В проекта е записано още продажбата на храни и хранителни съставки, съдържащи ГМО в търговската мрежа, да става на отделни и ясно обозначени щандове, рафтове и витрини. Надписите, които обозначават, че храните съдържат ГМО, да са в размер не по-малък от 25 на сто от опаковката.

Синята коалиция обяви тези предложения в сряда, като изтъкна, че Министерството на здравеопазването (МЗ) не изпълнява задължението си да публикува на страницата си списък с всички разрешени храни, които съдържат ГМО. Депутатите ще отправят питане към здравния министър по този въпрос.

Оборудвана е лаборатория за контрол на ГМО в околната среда

Към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на ГМО, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда. Там ще се извършва качествен анализ за определяне наличие на генетично изменена ДНК в проби от околна среда; количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК, сравнено към обща ДНК в дадена проба, както и анализиране и доказване на генетично изменена ДНК, съобщиха в сряда от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

Още

"Настояваме министърът на здравеопазването и неговите предшественици по най-бързия начин да отговорят защо тази информация я няма. След като всичко е безопасно, защо българските граждани са лишени от тази информация", попита депутатът от СДС Ваньо Шарков.

"Искаме по най-бързия начин министърът да отговори защо комисията, която е към неговото министерство и отговаря за безопасността на храните, съдържащи ГМО, е задължена да подписва декларация за неразгласяване на поверителна информация. Кое е толкова поверително в храните, съдържащи ГМО, след като те са безопасни", попита още той. Оказа се обаче, че това задължение произтича от волята на законодателя.

В чл. 23 А ал.8 от Закона за храните е записано, че членовете на комисията подписват декларации за неразгласяване на поверителна информация в продължение на три години след прекратяване или изтичане на мандата им.

По закон в комисията се състои от 15 хабилитирани учени в областта на медицината, биотехнологиите, токсикологията, молекулярната биология, молекулярната генетика, храненето, хранителните технологии, агрономството, животновъдството и опазването на околната среда.

От Синята коалиция разпространиха доклад на Националната лаборатория за контрол на генетично модифицирани организми с изследване на храните в България между 2004 и 2009 г. За този период нестандартни проби с над 2 процента ГМО са получени при проверка на български кренвирши, шпек, сурови кебапчета, сурова наденица, колбаси, соеви гранулати, обикновени вафли с лимонов крем.

От общо 181 проби, сред които на месни продукти, пуканки, царевичен хляб и царевично брашно, е било установено ГМО в допустимите граници под 0.9 на сто. За тези продукти не се изисква да бъдат обозначени.

Сред продуктите с над 2% ГМО са шпек “Народен”, салам “Витамес“, колбас “Камчия“ , варена наденица “Народна”, кайма “Витабел”, сурова наденица “Елит”, салам “Пловдив“, траен варено-пушен колбас “Добрич“, карловски луканкови пръчици, царевичният тостерен хляб “Златна Добруджа”, вафли ”Лачита”, мини вафли ”Family”, хрупкава вафла ”Кредо”, бяло соево брашно “IZZI”.

От здравното министерство заявиха, че на сайта им има достатъчно информация за ГМО и съдържанието им в храните.

Резултатите от проверките за съдържание на ГМО в храните пък се оповестяват на сайта на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве – София град, чийто принципал е здравното министерство .

Там всяка година се публикува и отчет на Националната лаборатория за контрола на ГМО в храните, както и седмичен отчет на изследваните проби и резултатите от тях, уточниха още от здравното министерство.

Когато има несъответстващи проби съответната инспекция ги санкционира с актове и наказателни постановления. Глобата за продажба на продукти, съдържащи ГМО, в нарушение на Закона за храните е от 15 000 до 35 000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 35 000 до 70 000 лв.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?