Продуцентът на филма, предизвикал атаки срещу западни посолства, е задържан

Задържан е продуцентът на филма за пророка Мохамед, който предизвика серия терористични атаки срещу американски посолства в Либия и други ислямски страни през последните седмици, съобщиха в петък световните агенции.

55-годишният Накула Басели Накула, който живее в щата Калифорния, е бил закопчан за нарушаване на условията на наложената му пробация.

Той се яви пред съда, който постанови, че трябва да остане в ареста, тъй като има опасност да се укрие от правосъдието, допълва БТА.

През 2010 г. Накула е бил признат за виновен за банкова измама и осъден на 21 месеца затвор. През 2011 г. е бил освободен и му е била наложена пробация, съгласно която му е било забранено да използва компютър или интернет без разрешението на властите.

През юли тази година в интернет се появи 14-минутен трейлър на филма "Невинността на мюсюлманите", в който се осмива пророкът Мохамед.

Видеоклипът предизвика съпроводени с насилие протести в ислямския свят. Властите установиха, че зад филма стои Накула, представял се с псевдонима Сам Басайл. При атака на мисията на САЩ в Бенгази бяха убити няколко щатски дипломати.

Споделяне

Още от Свят