Продуценти отново поискаха икономически стимули за кино индустрията

Продуценти отново поискаха икономически стимули за кино индустрията

За приемането на закон, който да дава стимули на чуждестранните продуценти да снимат филми у нас, се обявиха от Асоциацията на телевизионните и филмови продуценти. Те за пореден път лансираха идеята за връщане на част от разходите при заснемане на чужди продукции в България. Това трябвало да привлече компании от чужбина да работят в страната. В същото време ще подпомогне и местното телевизионно и филмово производство.

Представители на асоциацията наскоро имаха и среща с премиера Бойко Борисов по темата.

В понеделник от асоциацията обявиха, че местното кинопроизводство е изправено пред заплахата да загине бавно и мъчително, ако спешно не бъде приет закон, който да стимулира икономически чуждестранните продуценти да снимат своите високобюджетни филми в България. "Българските продуценти твърдят, че устойчивото въвеждане на икономически стимул може да стане само със закон - така, както вече десетилетия се случва в цял свят", пише в съобщение на асоциацията до медиите.

По думите на Краси Ванков, председател на организацията, България е в незавидна икономическа и имиджова позиция - 24 от 27 държави в ЕС са приели подобни мерки и ние вече не сме предпочитана снимачна дестинация. Продуцентите изтъкват, че такива стимули има и в държави, които не са част от ЕС като Сърбия и Македония.

Възстановяването на част от разходите от филмови продукции, извършени на територията на държавата, е стандартен финансов инструмент. Той гарантира на държавата, която го въвежда, че без постъпил приход не може да има извършен разход и съответно възстановяване на част от инвестираните средства, и работи за бързото и постоянно увеличаване на приходите от инвестиции от чуждестранни филмови продукции в България, се посочва в съобщението.

От организацията казват, че са обнадеждени след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и с министъра на културата Боил Банов, на която за първи път срещнали разбиране. Горанов е коментирал, че държавата няма да губи от това, а ще печели. Под негова егида и на Банов ще бъде създадена работна група, която да изготви конкретно предложение за прилагане на мерките за икономически стимул в България, са съобщили продуцентите на днешната среща.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?