Проект на наш архитект от Ню Йорк спечели конкурса за Българския Лувър

Проект на наш архитект от Ню Йорк спечели конкурса за Българския Лувър

Проектът на архитект Янко Апостолов спечели конкурса на Министерството на културата за проектиране на съвременен музеен център в столицата. Центърът стана известен като Българския Лувър и се сдоби още преди да се е изградил с критиките на парламентарната десница, че в момент на криза е лукс да се дават пари за такъв мащабен проект.

В петък в министерството специалната конкурсна комисия, оглавявана от главния архитект на София Петър Диков, обяви резултатите от конкурса след отварянето на офертите.

На второ място е класиран проектът на арх. Багряна Тотева, а на трето място - на фирма "Порш концепт" ЕООД.

Победителят не присъства на обявяването на резултатите.

Според председателя на комисията арх. Диков след отварянето на офертите ще се направи проверка дали победителят отговаря на условията за възлагане на обществена поръчка и след това ще се преговаря за самото възлагане.

Ако не се постигне разбирателство с класирания на първо място колектив, се преминава към преговори с втория.

Диков заяви, че ще настоява да се направи изложба на всички участници. Той посочи, че имало голям интерес и са участвали общо 31 идейни проекта. По думите му обектът е много интересен и "още повече по време на криза в строителния бранш всеки проектант иска да получи задача"

Прогнозната цена на изграждането на центъра, който ще бъде на мястото, където е Музеят за чуждестранно изкуство (към площад Св. Александър Невски) и бившата сграда на Техническия университет (към бул. Васил Левски и Оборище, е между 25 и 35 млн. лв. Сградата на университета в момента е необитаема и се руши.

Процедурата по договаряне с изпълнителя трябва да приключи до месец след като със заповед на министъра на културата бъде определен окончателният победител в конкурса за идеен проект.

Диков посочи, че проектът трябва да отговаря на изискванията за центъра на столица на държава-членка на ЕС и освен това трябва да бъде такъв, че държавата да може да го изпълни. По думите му много от конкурсите са проваляли, защото самият проект не можел да бъде реализиран.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?