Проект на сини депутати за местния вот предвижда отново принцип на уседналост

Два законопроекта за местната власт внесоха във вторник в парламента депутатите от ОДС Надежда Михайлова, Ваньо Шарков и Димитър Йорданов. Единият текст е за местните избори, които ще се проведат наесен. Другият е свързан с изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и администрация.

В законопроекта за кметските избори се предвижда въвеждане на принцип за уседналост, което означава, че гражданите ще могат да участват в тях ако са живели 6 месеца в България. Така, според депутатите, ще се ограничи “изборният туризъм”.

НДСВ вече казаха, че ще настояват ограничението да бъде въведено и за други видове избори.

Принципът за уседналост залегна и в новия закон за избор на евродепутати, който предизвика напрежение в тройната управляваща коалиция, тъй като НДСВ, опозицията и частично БСП го подкрепиха. ДПС от своя страна възропта, тъй като така се ограничавали правата на българските граждани и най-вече на турските изселници. Хората на Доган, дори се заканиха да сезират КС по проблема, за да бъде разрешен въпросът “веднъж завинаги”.

В крайна сметка в допълнителните разпоредби на закона за евровота се отвори широка “врата” и изселниците, които имат постоянен и настоящ адрес у нас, няма да имат проблеми да гласуват.  

В законопроекта на ОДС се предвижда още мажоритарен вот, без да има изборен праг, както и бюлетината да е интегрална.

Десните депутати предлагат още да се намали броят на общинските съветници навсякъде в страната, тъй като това ще позволи по-лесното прокарване и взимане на решения и ще облекчи работата на кметовете.

За улеснение на инвалидите и лежащо болните представителите на ОДС предвиждат създаването на подвижни урни, в които те да могат да пуснат бюлетина.

Споделяне

Още от България