Проект на закон за доброволчество стигна втори път до парламентарните комисии

Хората, извършващи доброволческа дейност, да се легитимират посредством идентификационна карта, предвижда проект на закон за доброволчеството, предложен от депутати на ГЕРБ с мотива, че е препоръчан с резолюция на Европейския парламент.

Проектът бе разгледан в четвъртък от парламентарната комисия за взаимодействие с гражданските организации и движения и тя го прие на първо четене.

Това е вторият опит проект на закон за доброволчеството да се превърне в закон. През 2010 г. подобен проект на ГЕРБ мина през парламентарните комисии и спря дотам.

Освен че ще даде юридически дефиниции на думите "доброволческа организации", "доброволческа дейност" и "доброволец", ако бъде приет, новият закон ще изисква при дългосрочно доброволчество (повече от 30 дни в рамките на една календарна година) между организацията и доброволеца да се сключва договор.

Организациите ще се задължават да осигуряват безопасни условия за живота и здравето на доброволците, а също и да ги водят в регистър.

Предвижда се разходите на доброволците, направени по време и по повод извършваната от тях дейност, да се възстановяват от държавата.

Законопроектът е внесен от депутата от ГЕРБ Гинче Караминова, а Мая Манолова и Христо Манов от "Коалиция за България" го подкрепиха като "навременен". От "Атака" също казаха, че одобряват доброволчеството по принцип.

Според вносителите, създаването на регулация на доброволната дейност се налага от "установените обществени отношения, свързани с осъществяването на доброволчеството във всички сфери на обществения живот".

Споделяне

Още от България