Проект REMEMBER ще пази спомена за жертвите на тоталитаризма чрез изкуството

Проект REMEMBER ще пази спомена за жертвите на тоталитаризма чрез изкуството

За да не забравят младите хора жертвите на тоталитарните режими в Европа и тяхната памет да стане част от съвременното дигитално музикално и художествено изкуство, проект REMEMBER ще събере през 2020 г. в България известни и начинаещи творци от няколко страни. Проектът е финансиран от програмата "Европа за гражданите", за да се развива  общоевропейско съзнание за историческото наследство от близкото минало.

Водещ партньор в проекта е българската Фондация "Остров Белене". Нейни партньори са германската Фондация Maximilian Kolbe, румънската Фондация Memorialul Inchisoarea Pitesti, хърватската Фондация Goli otok "ANTE ZEMLJAR" и албанската Фондация Justice and Peace.

Планира се през май 2020 г. в Белене, на мястото, където се намира най-големият концентрационен лагер от комунистическата епоха и където от 1990 г. насам на едноименния остров се провежда Националното годишното възпоменание, да се проведе международна конференция за изкуството като форма на отстояване на свободата на личността по време на тоталитарния комунистически режим. Събралите се ще си спомнят съдбите на творци, попаднали в комунистическите концлагери, а  на уроците от миналото ще се погледне през през погледа на съвременното поколение.

На конференцията ще присъстват представители на българската научна общност и партньорите по проекта от Германия, Хърватия, Румъния и Албания. Ще бъдат поканени и видни български музиканти, композитори, писатели и други творци и артисти, които ще споделят своите спомени от тоталитаризма.

Ще се обсъдят обаче и особеностите на прехода от тоталитаризъм към демокрация в различните страни, отварянето на архивите, процесите на приватизация, законите за лустрация и др. Конференцията ще бъде придружена от изложба илюстрираща историите на музиканти и други творци, опълчили се на репресивния режим. Ще се представят и резултатите от започнал преди това в рамките на проекта музикален конкурс сред младежки групи.

Този международен конкурс ще е за написване и изпълнение на песни, посветени на паметта на жертвите на комунистическите концлагери и периода на тоталитарния комунистически режим. Инициативата съвпада с времето, в което в много от бившите социалистически държави, след продължителна яростна съпротива от определени заинтересовани кръгове, тази тема ще бъде включена за първи път в задължителната образователна програма в гимназиалните училища, посочват авторите на проекта REMEMBER.

Всяка една от страните участници в проекта ще обяви конкурса на местно ниво, а победителите ще бъдат представени на финален концерт през ноември 2020 г. в София.

Заедно с отличените в него младежи на сцената в София ще се качат известни български музиканти. Те ще изпеят свои песни, звучали в годините на прехода и превърнали се в символи на борбата за свобода и демокрация у нас. Българските музиканти ще пеят заедно с младежките групи, като по този начин ще насърчат младите хора да отстояват демократичните завоевания на своите страни и да популяризират ценностите на демокрацията сред своите връстници.

Всички песни, отличени в националните конкурси на петте страни участници в проекта, ще бъдат записани в професионално звукозаписно студио и издадени в общ диск, заедно с някои от песните на българските изпълнители. Текстовете на песните ще бъдат преведени на английски език и оформени в цветна обложка, а дискът ще бъде разпространяван на различни мероприятия в страните участници в проекта, както и в цяла Европа.

Песните ще бъдат разпространявани и чрез отворени музикални платформи като Bandcamp, SoundCloud, YouTube и др. както и на уебсайтовете на партньорите по проекта, които ще подкрепят насърчаването на резултатите от проекта в своите страни и в целия ЕС.

Паралелно с тези две прояви ще бъде обявен и конкурс за рисунка, графика или плакат, посветени на същата тема. Отличените произведения ще станат част от пътуваща изложба от 25-30 табла, представящи съдбите на български музиканти и творци, които са били затворени в лагерите или са били гонени и потискани от комунистическата цензура и нейния репресивен апарат.

Изложбата ще бъде показана през май 2020г. в бившия концентрационен лагер в Белене по време на годишното национално поклонение в памет на жертвите на комунизма. Тя ще бъде разположена в сградата, в която през 1958 са затворени около 1500 младежи, от които 167 непълнолетни, наречени от комунистическия режим "хулигани" и обвинени в слушане на западна музика, носене на дълги коси, тесни панталони и къси поли. Тази сграда ще отворена за пръв път за широката публика.

Пътуващата изложба ще бъде показана по време на концерта през ноември 2020г., а след това и на други събития и конференции в страната и в чужбина. Цялото съдържание на изложбата ще бъде предоставено на електронен носител на останалите 4 страни участващи в проекта и на програмата "Европа за гражданите", с правото да я представят на техни мероприятия, допълват авторите на проекта.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?