Проект за 1 млн. долара стимулира бизнеса сред ромите

Проект на Американската агенция за международно развитие насърчава започването на бизнес сред ромите в седем града на страната. Проектът бе представен във вторник.

Инициативата ще продължи до март 2008 година и се провежда съвместно с Католическите служби за помощ, "Микрофонд" ЕАД и "Устои" АД. Проектът е на стойност над 1 млн. долара и има за цел да стимулира предприемачеството сред ромите чрез получаване на микрокредити в София, Сливен, Силистра, Бургас, Разград, Омуртаг и Пазарджик.

Ромите, които отговарят на изискванията, получават заем до 1200 лева, с който могат да започнат дребна търговия или да отворят собствен магазин.

Основният критерий, както при всички кредити, е дали клиентът може да върне парите, обясни Павел Велев от "Устои".

Микрокредитирането на местно равнище е една възможност за маргиналните общности да започнат свой бизнес, като премахнат зависимостта от грантове и социални помощи, коментира Майкъл Фриц, директор на Американската агенция за международно развитие.

Проучване на социологическата агенция “Алфа рисърч” показва, че липсата на образование и информация, на базови умения за комуникация с обществени и финансови институция, незнанието как се прави бизнеспланиране на капитали, отсъствието на ресурс за обезпечаване на кредитите са сред проблемите, които пречат на ромите да започват собствен бизнес.

Като цяло обаче анкетираните посочват, че инициатива за микрокредитиране е добра възможност за интегриране на ромите в обществото.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?