Проект за проверка на качеството на горивото спечели състезанието PowerUp!

Проект за проверка на качеството на горивото спечели състезанието PowerUp!

Проект за преносимо и компактно лазерно устройство, с което може да се провери качеството на дизеловото гориво, спечели националния финал на състезанието PowerUp! на EIT InnoEnergy. Това е четвъртото издание на най-голямото състезание за стартиращи компании в сферата на чистата енергия.

Diesel Express Tester може да се използва от малки и средни земеделски производители, които зареждат гориво при полеви условия. Целта е с него да решат дали да използват доставения дизел, след като проверят качеството му.

На 19 юни печелившият български отбор ще се изправи срещу победителите на изданията в останалите държави на финала на конкурса в Прага. Те ще се състезават за парични награди (първо място - 30 000 евро), както и за участие в престижния Highway® Аccelerator, който помага трансформацията на стартъпите от стартиращи компании в успешен бизнес.

"Всички участници в PowerUp!, с които имахме удоволствието да се състезаваме, ни пожелаха български екип да спечели наградата в Прага и се надяваме да ги зарадваме, като изпълним заръчаното", заяви Кристина Койчева, основател на Diesel Express Tester.

На второ място се нареди проектът, представен от екипа на HES. Той е насочен към преобразуването и съхранението на електроенергия под формата на водород в електролизни клетки с иновативна анион проводяща мембрана.

What Do I Breathe зае трето място. Целта на проекта е да информира хората в по-малките населени места за качеството на въздуха, който дишат, както и да предостави предложения и решения за подобряване на състоянието.

"Третото издание на състезанието PowerUp! на EIT InnoEnergy приключи с изключително интригуващи презентации, с много добри екипи и идеи", заяви Марияна Хамънова, управител на "Клийнтех България", координатор и организатор на PowerUp! за България.

299 стартъпа от 24 различни държави от Централна и Източна Европа участваха в четвъртото издание на най-голямото състезание за стартиращи компании в сферата на чистата енергия, което се организира от EIT InnoEnergy.

Националният финал в София беше предшестван от интензивни тренировъчни лагери. Участниците имаха възможността да проверят техните бизнес модели и да подобрят презентационните си умения.

По време на националния финал, най-добрите стартъпи от България представиха своите иновации пред журито, както и пред инвеститори и представители на медии.

Споделяне

Още от Бизнес