Проектът на AES в ТЕЦ “Марица Изток 1” обявен за енергийно споразумение на годината

Строежът на заместващи мощности в ТЕЦ “Марица Изток 1” е обявен за “Енергийно споразумение на годината в региона на Европа, Близкия Изток и Африка” от списанието Project Finance, издание на Euromoney. Това съобщиха в сряда от американската компания AES, която е инвеститор и оператор на проекта за най-голямата инвестиция в енергийния пазар на България и Източна Европа на стойност 1.1 млрд. евро.

Всяка година 350 корпоративни заемодатели, съветници и банки кредитори присъстват на вечерята за годишните награди за финансово споразумение на годината на изданието Project Finance в Лондон, а 250 представители се събират в Ню Йорк. На 7 март 2006 г. на официална церемония в Лондон са били отличени най-добрите и най-иновативните постижения на финансовите пазари в региона на Европа, Близкия Изток и Африка, сред които и българското.

“Наградата на Project Finance е заслужено признание за усилията на компанията ни в региона. Проектът AES Марица Изток 1 в България е важна част от нашият бизнес в района на Европа, Близкия Изток и Африка. В България се наблюдава добър икономически растеж, политическа стабилност и добри възможности в енергийния сектор в процеса на подготовката на страната за присъединяването ѝ към ЕС”, каза Матю Бартли, директор на проекта.

Признанието за AES идва точно три месеца след като компанията подписа на 7 декември 2005 г. финансовите споразумения за изграждането на новата централа на площадката на ТЕЦ “Марица Изток 1” с мощност 670 МВтч.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес