Проектът на "Алепу Вилидж" излиза на светло след проверката на прокуратурата

Проектът на "Алепу Вилидж" излиза на светло след проверката на прокуратурата

Проектът за новото курортно селище "Алепу Вилидж" ще бъде представен публично след приключването на започналата проверка от Върховната административна прокуратура. Това се казва в позиция на собственика на имота – дружеството "Алепу Вилидж" и на носителя на правото за строеж "ГБС Турс", разпространена седмица след избухването на скандала

Прокуратурата започна проверка на изграденото брегоукрепително съоръжение на плажа, което прилича на сграда със стаи, асансьорна шахта и стълби, след публикуване на снимки в социалните медии.

Това е първият етап от изграждането на бъдещия нов ваканционен комплекс. Брегоукрепителното съоръжение е изградено по действащата нормативна уредба и е въведено в експлоатация от Държавна приемателна комисия с т.нар. акт 16 в началото на годината.

"Алепу Вилидж" и "ГБС Турс"  приветстват "публично инициативата съответните държавни институции да извършват проверка относно законността на строежа" и уверяват, че оказват "пълно съдействие на контролните органи". Двете компании са готови да отговорят на всички поставени въпроси след приключването на прокурорската проверка по случая.

Междувременно архитект Ангел Захариев,  който е един от собствениците на архитектурното бюро проектирало новия ваканционен комплекс, каза, че мотивацията му да участват в проектирането е била, че природата там е била унищожена от свлачището.

"Да се твърди, че там не е имало свлачище, е абсурдно", каза арх. Захариев пред бТВ и показа снимки от 2006 – 2007 г. Относно въпроса дали свличането на земни маси не е изкуствено предизвикано, той смята, че никой няма такъв интерес, особено собствениците на имота.

"Под тази сграда има десетки пилоти по 15-30 метра надолу... Основните цели на съоръжението са да се спре свличането, да се запълни обема  със земна маса и там да има последващо строителство.От самото начало проектът на Алепу е за курортно селище и никой не го е крил", каза арх. Захариев.

Той посочи, че неговият бизнес няма нищо общо със съпругата му Екатерина Захариева, която е вицепремиер и външен министър в правителството на Бойко Борисов.

"Аз не ѝ се меся във външната политика, тя не ми се меси в проектирането", заяви арх. Захариев. Той отбеляза, че двамата са заедно много преди съпругата му да стане външен министър и не получава бизнес поръчки за проекти по политическа линия с протекции от властта.

В страната има 5-6 архитектурни бюра, които могат да правят такива сложни проекти, и едно от тях е моето, каза арх. Захариев.

На свой ред Мирослава Петрова, активист от сдружението "Да запазим Корал" коментира пред бТВ, че от изказването на арх. Захариев може да се каже, че проектантът на този подпорен комплекс всъщност не е проектант на този комплекс, защото на редица въпроси отговорил с "нямаме представа" и не е в "нашите компетенции".

"Те твърдят, че не знаят как е прехвърлена собствеността на земята. Не може да твърдиш, че не знаеш, защото може да изпаднеш в хипотезата, че проектираш за нелегитимен собственик. Така утре можеш да кажеш, че не знаеш кой ти плаща. Това теоретично е възможно, но е укоримо по закона за прането на пари", заяви Петрова.

"Проектантът отрича свлачището да е предизвикано и да е от изгода на собственика, но в момента то отваря толкова голяма язва в брега, че нея мога да се настанят едни параметри от съвсем различен порядък, в момента дори не знаем колко е този терен", каза още екоактивистката.

Тя се надява с помощта на Министерството на външните работи да се покаже къде другаде по света има такава "уникална подпорна конструкция".

Споделяне

Още от България