Проектът на Банън за ЕС цели да създаде блок от съюзнически правителства

Микаел Модрикамен

Новата кампания на Стив Банън за подкопаване на Европейския съюз има за цел не само събиране на подкрепа в Европейския парламент на изборите през май догодина, а и изграждане на блок от евроскептични правителства за оказване на влияние върху срещите на лидерите от ЕС, съобщава агенция Ройтерс.

Основателят на установената в Брюксел организация, известна като "Движението", избрана за платформа от бившия стратег на американския президент Доналд Тръмп, заявил пред агенцията, че не само се надява на много гласове за Европейския парламент, но и че е възможно шестима или седмина лидери, особено от Италия и Централна Европа, да обединят сили за оказване на влияние в Европейския съвет от 27 национални правителства.

Микаел Модрикамен казал в намиращото се в предградие имение, което освен дом е също негова правна кантора и централа на белгийската му популистка Народна партия, че "Движението" ще насочи кампанийните умения на Банън и финансирането от американски дарители за подпомагане на споделящи сходни възгледи националистически, антиимигрантски групи в Европа.

Той обаче настоява, че то ще избягва партии, които според него са расистки или антисемитски, като гръцката Златна зора или унгарската Йоббик, и по-скоро ще търси да привлече по-големи формации от десницата като управляващите партии в Унгария, Италия, Полша и Австрия.

Той посочил като "основни ценности" националния суверенитет, пресичането на имиграцията и борбата с радикалния ислям и изразил увереност, че "евроскептичните" сили, които са една четвърт или повече от състава на ЕП, могат да оставят настрана другите различия, за да работят по общ дневен ред, макар да остават в различни партийни групи.

"Ние не искаме екстремизъм от какъвто и да е вид, било то фашисти, расисти, етноцентристи, нацисти, антисемити или каквито и да е", казва Модрикамен, който е виден член на еврейската общност в Белгия и защитник на малките инвеститори.

Той признал, че някои движения със сходни възгледи през последното столетие са имали екстремистки корени, но други, като бързо набиращите сила "Шведски демократи", са се отказали от расистките и неонацистките идеи.

Управленско влияние

Модрикамен казва пред Ройтерс, че освен по-голяма и по-съсредоточена сила в Европейския парламент, който е най-слабата политическа институция в ЕС, проектът може да събере блокиращо малцинство на срещите на върха на ЕС, на които националните лидери упражняват върховна власт в Съюза.

"Представете си, че преди съвета шестима или седмина членове, които са също така лидери и президенти или министър-председатели на своите страни, се съгласят за това и кажат: "Съгласни сме по тази обща позиция. Това може да бъде истински фактор на промяна за бъдещето на Европа."

Той посочил сред евроскептиците унгарския министър-председател Виктор Орбан, който е силен критик на ЕС, особено по бежанските политики, а също правителствата на Полша, Словакия и Чехия, както и новите коалиции в Италия и Австрия.

"Целта на "Движението" очевидно е да се опита да обедини евроскептичните партии, народните движения, които процъфтяват в цяла Европа, и да изгради също така връзката с това, което се случва в Щатите около президента Тръмп."

Той няма пряк контакт с Белия дом. Тръмп уволни Банън миналата година. Модрикамен отхвърлил предположенията, че евроскептичните групи получават финансиране от Русия, защото президентът Владимир Путин вижда полза в отслабването на Европейския съюз.

Но признал, че е посетил руския парламент през 2015 г., и призовал за вдигане на санкциите срещу Москва, наложени заради извършената от нея анексия на Крим от Украйна и заради подкрепата ѝ за проруските бунтовници в Източна Украйна. Според него европейците и Съединените щати би трябвало да работят по допирни точки с Русия, особено в борбата с войнствените ислямистки движения.

Преглед на националните социологически проучвания, направен от Ройтерс, сочи, че въпреки оттеглянето на Партията за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж заради Брекзита през март, партиите, групирани около френския "Национален сбор" на Марин Льо Пен и двете нови управляващи движения в Италия - "Пет звезди" и "Лига", могат да увеличат своя дял от места в Европейския парламент от почти 11 процента на над 15 процента.

Като се прибавят евроскептиците, да речем, от Германия, Полша и Унгария, този дял може да нарасне до над 20 процента, предполагат социологическите данни, макар че много неща ще зависят от съюзите след изборите догодина.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа