"Проектът" на ДАНС Яне Янев със забележителен скок в рейтинга

"Проектът" на ДАНС Яне Янев със забележителен скок в рейтинга
Лидерът на "Ред, законност и справедливост" (РЗС) Яне Янев е четвъртият по доверие лидер на политическа партия с 20.7% подкрепа. Той се нарежда след Бойко Борисов - 46%, президента Георги Първанов - 42.1% и премиера Сергей Станишев - 23.4 процента. Това сочат данни на МБМД за политическите нагласи за периода 28 март - 2 април.

Позицията на Янев бележи забележителен скок през последните два месеца. През февруари рейтингът му е бил 13.7% и е бил след лидера на "Атака" Волен Сидеров, според данни на МБМД.

"РЗС спира развитието на останалите десни партии. Партията на Янев има положително прогресивно развитие, за разлика от “Атака”, например, при която няма никаква динамика на развитие. Битката между десните партии е на кръв толкова, колкото тази между ГЕРБ и БСП”, коментира директорът на МБМД Мирослава Радева пред Mediapool.

Елементарен анализ показва, че основната причина за повишаването доверието към Янев е агресивната му антикорупционна реторика и изявите му като "говорител" на ДАНС и прокуратурата в последните седмици.

"Той спечели много от това, резкият ръст в доверието към него тръгна от разкритията около бившата шефка на НАП Мария Мургина", каза Мирослава Радева. Тя не се ангажира с прогноза дали Янев има потенциал да се наложи публично като фигурата, олицетворяваща антикорупционното политическо говорене.

По думите ѝ към момента не е ясно и дали РЗС има шанс да повтори успеха на "Атака" от парламентарните избори през 2005 г. "Това до голяма степен ще зависи от авторитета на местните му структури", коментира тя.

Трансформацията в публичния образ на Янев от дребен политически шмекер, който хвърля димки в тоалетните по време на чужди партийни форуми, до разобличител на корупционни схеми и инстанция на "антикорупционната истина", се дължи без съмнение на активната работа на ДАНС.

Доблестните агенти на Петко Сертов начело с Алексей Петров явно така схващат ролята на агенцията – вместо ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта и организираната престъпност, чрез които да се гарантира честно и прозрачно политическо управление, ДАНС да участва директно в политиката чрез свои избрани представители.

Яне Янев очевидно е благодатен обект. Досегашната му политическа биография показва, че няма скрупули нито в подхода, нито в избора на партньори, нито с идентификацията – на земеделец, на съюзник на лица от ДС, на коалиционен партньор на СДС, после на отцепници от СДС, а напоследък и консерватор.

Не поради това обаче той присъства в медиите, а защото е източник на конфиденциална или секретна информация, свързана с конкретни разследвания за лица от висшия ешелон във властта и бизнеса. Тази информация понякога е подвеждаща, но понякога е точна, понякога се потвърждава официално от ДАНС и прокуратурата, друг път не. Но в крайна сметка си изпълнява замисъла – да държи под напрежение, под натиск и зависимост засегнатите лица, да създава усещане, че компетентните органи вършат работа, независимо, че нито една от досегашните шумни сензации не е приключила с внесено обвинение в съда.

В резултат на "операцията" Яне Янев трупа популярност, открива луксозен офис в центъра на София и вече е четвърти по рейтинг политик в държавата. Ако продължава със същите темпове, скоро ще ги задмине, като попътно даде своя принос към плана за съсипване не само на десницата (или каквото е останало от нея), но и въобще на някакъв реалистичен и смислен политически антикорупционен проект.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?