Проектът на Избирателен кодекс тотално зацикли

Проектът на Избирателен кодекс тотално зацикли

Един от най-шумно прокламираните от управляващите законопроекти – този на Избирателен кодекс, зацикли в парламента. Проектът, по който специално съставена комисия работи над половин година, бе раздаден на парламентарните групи за одобрение още преди ваканцията на НС в края на юли, но и досега той не е депозиран официално в деловодството на парламента.

Според представителите на десницата, както и на левицата, обемистият документ е "компилация“ от всички досега съществуващи изборни закони – за Народно събрание, за местни избори, за избор на евродепутати и пр. Това е и основната причина парламентарните им групи да не се подпишат под проекта, който в този си вид е одобряван само от управляващата ГЕРБ и от подкрепящата я "Атака“.

Намерението на мнозинството и най-вече на шефа на временната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) е проектът да бъде прокаран със съгласието на всички или поне на почти всички парламентарни партии. В парламентарната история след 1989 г. обаче е рядкост ключов законопроект на управляващите да мине с подкрепа на всички политически групи.

"Като си на власт, трябва да носиш отговорност за решенията си“, коментират и от дясно, и от ляво.

"Това няма как да се случи, мнозинството не записа нищо ново в проекта. Кой проблем решиха – дали възможността от фалшифициране и манипулиране на изборите, дали пресякоха натиска върху избирателите, който се оказва при всеки един вот или пък дадоха гаранции, че гласуването в чужбина най-накрая ще стане прозрачно“, коментира пред Mediapool депутатът от Синята коалиция Димо Гяуров, който е и член на комисията.

По думите му мнозинството не се е съгласило и с тяхното предложение за машинното гласуване, което би излязло по-евтино и което би намалило в пъти изборната администрация. "Между 8 и 12 млн. лв. се харчат за хартия на всеки един вот“, даде пример Гяуров.

Подобно мнение изказаха и представители на неправителствени организации, които участваха в заседанията на комисията по изработването на кодекса и които многократно настояваха и предлагаха ГЕРБ да въведе такива правила, които да осветлят възможно най-много изборите, както и да бъде пресечен т. нар. корпоративен вот.

Такива текстове обаче не бяха заложени в проекта, а просто механично бяха пренесени постановки от сега действащите закони.

Димо Гяуров прогнозира, че в този си вид законопроектът едва ли ще влезе за първо четене до края на годината, което е в контраст с обещанията на председателя на НС Цецка Цачева в началото на есенната сесия, че Избирателният кодекс, "един от най-приоритетните закони“, ще бъде факт до края на януари следващата година. Това обаче едва ли ще се случи предвид факта, че в края на септември проектът изобщо не е депозиран, нито пък е минал през ресорната правна комисия.

Дори и да се "забързат“ с него, ГЕРБ вероятно ще изпуснат поставения срок за приемането на кодекса, който в началото на годината заръча на депутатите си "ударно приемане“ на законопроекта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?