Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Проектът на Слави Трифонов засега изглежда структура от фейсбук-групи, загадъчно гражданско движение и малка партия под ръка

22 коментара
Проектът на Слави Трифонов засега изглежда структура от фейсбук-групи, загадъчно гражданско движение и малка партия под ръка

Какво е общото между призраците и "политическия проект на Слави Трифонов"? Никой не ги е виждал, но всички говорят за тях. Разликата пак е съществена – призраците не са тествани социологически, докато подкрепата за евентуален политически проект на прочутия шоумен непрекъснато се измерва от знайни и незнайни изследвания. Така например, според проучване на агенция "Медиана" от месец май т.г., за този проект биха гласували около 30% от избирателите. Според по-стари изследвания на "Галъп" той би стартирал с над 12 на сто одобрение.

До момента обаче не е ясно какво се случва с идеите за промяна на политическата система, които Слави Трифонов анонсира. В началото на тази година той проведе тридневен кастинг за политици, който протече публично като онлайн препитване, в което се включиха предимно българи от чужбина. Повечето от тях споделиха възмущението си от състоянието на държавата и казаха какво според тях е нужно да се прави. В журито участваха самият Слави и трима успели българи от университети в чужбина.

"В следващия месец на моята фейсбук страница ще ви показваме тези, които са ни направили най-силно впечатление и след един месец ще ви информирам каква е следващата стъпка", увери Слави Трифонов на 6 февруари.

До момента обаче няма информация за следващата стъпка, нито какви са плановете за кандидатите, които финишират с най-добри резултати – тоест, дали и как ще се включат в българската политика.

Няколко месеца след кастинга Mediapool потърси пиара на "Шоуто на Слави", за да даде разяснения какво предстои. Такъв отговор обаче не бе получен, тъй като препитването нямало общо с предаването, а когато господин Трифонов преценял, щял да огласи как продължава инициативата си.

Към днешна дата г-н Трифонов не е огласил нищо.

Междувременно в края на месец юни вестник "24 часа" съобщи, позовавайки се на бТВ, че Трифонов и компанията му "Седем осми" са подписали нов едногодишен договор с телевизията. Т.е. поне засега изглежда, че Трифонов няма да оглави партия или движение, а ще продължи да води шоуто си.

Различни политически източници обаче твърдят, че Трифонов подготвя проект, с който да се яви на избори. Според запознати не става въпрос за регистриране на нова партия, а за движение, каквато е политическата "мода" от Сакскобургготски насам. Източници, с които Mediapool разговоря, казаха, че проектът засега се състои от "спящи клетки", които можело да бъдат събудени, когато му дойде времето.

Според източници на Mediapool, въпросът със структурите по места засега бил решен с официалния партньор на Трифонов, който бе обявен за такъв при събирането на подписката за референдума, проведен през 2016 година.

Тогава на терен в различните населени места подписите бяха събирани предимно от гражданско движение "Днес", обявени от Слави Трифонов като "основен партньор".

Движението има структури в различни градове на страната. Действащи са структурите в Благоевград, Бургас, Варна, Вeлико Търново, Велики Преслав, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Рудозем, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Царево, Шумен, Ямбол.

Запознати твърдят, че именно това са "спящите структури", които ще бъдат ползвани за агитация и основа на евентуално движение на Слави Трифонов.

С името на "Днес" се свързва бившият активист на НДСВ Димитър Диманов. Той официално не фигурира в движението, начело на което е неговата братовчедка Анжелика Цокова.

Свидетелство за връзката между Слави и "Днес" е публикуваният от движението анонс за нова "Национална подписка 2018".  Подписката е стартирала в Благоевград , а инициатор е Борис Гошев.

Любопитното е, че инициативата не се радва на особена популярност в социалната мрежа. Споделянията на линка на "националната подписка" от профила на нейния автор са едва 26, а харесалите я са с трима повече. Гражданското движение "Днес" обаче подкрепя подписката, която е с със следните искания:

"1. ЗА изпълнение от Народното събрание решенията от Националния референдум 2016 г.;

2. ЗА Слави Трифонов;

3. ЗА промяна в България;

4. ЗА изпълнение от Народното събрание исканията на майките на деца с увреждания".

Формированието публикува банер на страницата си, а една от най-активните групи в социалната мрежа "Протести До Дупка ЗА референдума на Слави Трифонов" – прави същото.

Не се разбира какво общо има искането "ЗА Слави Трифонов" и "ЗА исканията на майките", както и защо проблемите на децата с увреждания са еквивалентни на проваления референдум на Трифонов.

Ясно е обаче едно – групите в подкрепа на референдума във Фейсбук публикуват основно текстове и видеа, тръгнали от страницата на "Днес".

Mediapool неколкократно търси пиарката на "Шоуто на Слави", за да уточни дали водещият и екипът му са наясно с новата инициатива. Отговор обаче нямаше. На телефона си откликна сценаристът Иво Сиромахов, който каза, че движение "Днес" са били партньори на Трифонов само за референдума и че "живеем в демократична държава и всеки може да събира каквито си иска подписи".

На въпрос дали екипът на Трифонов е наясно за инициативата, Сиромахов подчерта, че той лично не е, а шоуто е в отпуск.

Съдържанието, което генерира "Днес" има и друг последовател - бившият военен министър в тройната коалиция, издигнат от НДСВ – Николай Цонев. В момента Цонев е лидер на партия "Нова алтернатива", чиито структури помагаха неофициално на Трифонов да събере подписи за референдума. По неофициална информация партията на Цонев влиза в сметките на Слави за евентуален политически проект.

"Ако се прави проект въз основа на гражданското движение на Анжелика Цокова, зад която стои братовчед ѝ, трябва да има регистрирана партия, която да бъде ракета – носител за регистрация в ЦИК. Твърди се, че това ще бъде "Нова алтернатива", коментираха пред Mediapool трима различни източници, запознати с плана.

Mediapool потърси лидера на "Нова алтернатива", както по телефона, така и писмено. Въпросите обаче така и не получиха отговор, а той не отговори повече на обажданията.

От седмици във Фейсбук Цонев всекидневно споделя видеа и текстове на "Днес", както и на друга многолюдна група "Слави, време е да изхвърлим боклука".

Групата "Слави, време е да изхвърлим боклука" също ретранслила съдържанието на "Днес".

Голяма част от последните публикации на гражданското движение са посветени на протеста на майките на деца с увреждания – кауза, която бе припозната и от Слави Трифонов, и от Николай Цонев. Останалото съдържание на сайта им са коментари. А наскоро се появява и рубрика "Какво каза Слави".

Анотацията ѝ прави връзка между исканията на Трифонов и ... протеста на майките, чийто слоган е "Системата ни убива. "Движение "ДНЕС" стартира нова рубрика "КАКВО КАЗА СЛАВИ“. В нея ще публикуваме всички писма, публикации и изказвания на Слави Трифонов от началото на Националния референдум 2015 година до днес. Така на едно място ще може да види всичко, казано от Слави в похода му за правда и СРЕЩУ СИСТЕМАТА, КОЯТО НИ УБИВА ВИЖТЕ".

Същата връзка между исканията на майките и исканията на Слави Трифонов прави и Борис Гошев, който е официалният инициатор на подписката във Фейсбук.

Между другото всеки, който е хвърлял по едно око на "Шоуто на Слави" през последните месеци, е забелязал, че водещият активно усвои посланието "Системата ни убива". Този надпис върху черните фланелки на майките на деца с увреждания стана причина те да не бъдат допуснати в Народното събрание по време на протеста им през май. В началото на юни Слави и оркестърът му изнесоха концерт в най-голямата европейска зала The O2 Arena в Лондон, под надслов "Системата ги убива", като самият той бе облечен с такава фланелка.

От организацията на майките твърдят, че нямат никаква връзка с "Днес".

За сметка на това на страницата на "Днес" се появи информация, че вече 55 000 души са подкрепили подписката "референдума, майките и Слави".. Организацията публикува и пълен списък с пунктове, където желаещите могат да се подпишат за "референдума, Слави Трифонов и българските майки".  Публикацията в страницата на неправителствената организация е от 7 юли. Групата "Слави, време е да изхвърлим боклука" пък дни по-късно публикува поредица от постинги, за всеки град по отделно, рекламирайки със същия текст инициатива, стартирала от почти несподелен постинг на младеж от Благоевград и развивана от "Днес".

Mediapool потърси Анжелика Цокова за разяснения. Тя обясни, че движението ѝ не е инициирало подписката, а я е "прегърнало". На въпрос още ли са официални партньори на Трифонов, тя каза: "Ако партньорство е, че се застъпваме за каузата на референдума – да".

Въпреки че движението извършва активна дейност, финансирането му е тотално неясно. Последният отчет на неправителствената организация към Министерството на правосъдието е подаден 2013 година. Според него към онзи момент "Днес" се е издържало от дарения от частни лица от чужбина. Оттогава досега – вече пет години "Днес" не е подавало отчет за дейността си, въпреки че е задължително по закон. Същото сочи и справка в Търговския регистър, който от началото на настоящата година води статистиката.

На въпрос как се финансират и защо не подават отчети, Цокова каза, че "всяка година подава". "Защо се е получило така – не знам, но ние сме на доброволчески принцип, а иначе получаваме дарения и членски внос".

Цокова изтъкна, че движението винаги е работило така от 2007 година досега.

На въпрос дали ако Слави Трифонов влезе в политиката, "Днес" ще продължи да му помага или ще остане гражданска структура, Цокова първо каза, че си е сътрудничила по различни каузи с всякакви партии, но конкретно на въпрос за водещия уточни: "да го кажа така – такъв разговор не е воден към този момент".

 

 

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Обектив
  #22

  "Слави Трифонов" - този проект на задкулисната мафия за опростачване на българската младеж и за политическа манипулация на обществото е позор за една българска медия с национален обхват !

 2. Kiril Kovatchev
  #21

  Славчо Учиндолски е поредната партенка която мафията се опитва да ни пробута за чиста монета. То не бяха Жорж Ганчевци, Яне Яневци, Николай Барековци, та сега и тоя нееволюирал екземпляр. Неумеейки да разпознае тези подменки както и много други, народа продължава да обвинява демокрацията за всичките си беди.

 3. Ощавен маркиз
  #20

  Нейсе!

 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #19
 5. Коментарът е изтрит в 14:15 на 21 октомври 2021 от автора.
  #18
 6. Анонимент
  #17

  Само като погледнеш горната снимка и разбираш че срещу теб е креатура на мултигруб дс качества взаимствани от всеяден шопар...От ДС и КГБ какво да очаква чове - те създадоха и БТВ и те и дърпат конвците - но все пак всеки разумен човек разполага с дистанционно !

 7. tibia
  #16

  Слави Трифонов няма да прави партия, понеже вече поиска намаляване на партийните субсидии. Хората, които го познават казват, че той е добър в това да прави пари от човешката простотия, сполетяла ни на крилете на свободията. Ако Трифонов има ценностна система, то на първите три места стоят парите! А ако няма, пак са парите! Той подари партийния си проект на Румен Радев на втория тур на президентските избори, според мен, защото избра да бъде българският Гюлен, Сорос, може и Мърдок, понеже е по-вълнуващо

 8. Десен бесен
  #15

  От години пиша, че последният месия, който може да излъже масово мат'ряла е Славчо. Баречето, Марешки и Янето нямат тази сила - 4-5% и толкова. Докато на олигархията и трябва нещо като Мошеника от Мадрид 2, и това може да бъде само Славчо. Да не си мислите, че хората си спомнят как движеше с мутрите и ронеше сълзи за Васил Илиев? Как казваше, че не му пука дали Шел дава пари или Овъргаз? Сигурно на много хора е минало покрай ушите, че подкрепя АЕЦ Белене, и как трябва да сме вечно благодарни на Русия.

 9. Диана
  #14

  Слави и "присъдружници" е новата "скрита лимонка" на ДС и КГБ. Вижте колко продължително, внимателно и предвидливо се присъединява той към други движения, подсигурява си партия, която да ги легитимира за избори и демонстрира подкрепата си за хора, които имат съчуствие и подкрепа от голяма част от обществото ни. Но не забравяйте, че Слави дълго време другаруваше и слугуваше на мутри и мафиоти (Христо Калчев, светла му памет) добре е описал този период на явня връзка на г-н Трифонов с подземния свят)

 10. Bлaдo
  #13

  иронията е в това, че другите дpuc-nonyлисти (воля,герп,атака,нфсб.....) използват баш славейчовите ефФфтини номера и маймунджолъци, за да "владеят умовете и сърцата" на скотстващата (телом и духом) част от гласоподавателското население... ... ...и сега за славейчо не остана свободна рая - да я поомае и тя да му ... пристане :-)))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.