Проектът "Набуко" изпревари "Южен поток" с внесен доклад за екооценка

Дни преди подписването на договора между България и Русия за изграждането на газопровода “Южен поток” конкурентният проект “Набуко” е внесъл доклада за оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) и доклада за оценката за съвместимост относно изграждането на газопровода на българска територия, научи Mediapool. Това е станало на 31 октомври, потвърдиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

След обявяването на “Набуко” за обект с национално значение и ратифицирането на споразумението за подкрепа на проекта през тази година, сега той затваря изключително важна глава от своето развитие, свързана с изработването на тежката документация по него.

Извършената работата по изготвянето на оценката по ОВОС е огромна по обем, защото трасето на газопровода ще бъде 420 км на българска територия. То преминава през 24 общини, разположени в 9 области.

Очаква се в рамките на месец министър Нона Караджова да излезе със становище по проекта. Едва след това ще бъде даден публичен достъп до документацията, като ще има и задължителното публично обсъждане на проекта със всички заинтересовани страни и населението.

Проектът “Набуко” е стратегически не само за нашата страна, но и приоритетен за ЕС. Причината е, че с изграждането му се диверсифицират доставките на природен газ и трасетата за доставянето му.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов обеща първата копка на “Набуко” на българска територия да бъде около 10 януари.

Газопроводът “Набуко“ ще пренася природен газ от източната граница на Турция до Австрия през територията на България, Румъния и Унгария. Газопроводът ще бъде с обща дължина 3900 км. Предвиденият годишен капацитет е 31 млрд. куб. метра газ.

Проектът се осъществява от компанията Nabucco Gas Pipeline International GmbH, учредена през 2004 г. във Виена. Първоначални акционери в компанията са - OMV (Австрия), MOL (Унгария), Transgaz (Румъния), BOTAŞ (Турция) и Булгаргаз (България). Всички учредители имат по равен брой от акциите. През февруари 2008 г. в дружеството влезе и германската RWE, която също получи равен дял в проекта, за сметка на дяловете на останалите участници.

Така газопороводът “Набуко” поведе пред конкурентния “Южен поток”, към който България предстои да се включи официално на 9 ноември с подписването на договора с “Газпром”.

Контролираният от "Газпом" газопровод “Южен поток” е руско-италиански проект за транспорт на природен газ от Русия до Италия. Маршрут на 900-километровия газопровод започва от Джубга (Краснодарски край, Русия) и преминава по дъното на Черно море. На българска територия тръбата излиза при Варна. На Балканския полуостров трасето се разклонява и достига до Южна Италия през Гърция и Йонийско море и до Северна Италия през Сърбия, Унгария и Словения (с разклонение до Австрия).

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?