Проектът "Отворен парламент" стартира с разкрития за “Корпорацията ЦИК”

"Отворен парламент" е името на нов граждански проект, който  ще следи дейността на Народното събрание и властта, като  представя безпристрастно и обективно теми от дневния ред на законодателите през призмата на т.нар. “гражданска журналистика”. Организатор на проекта са Институтът за развитие на публичната среда.

“Има няколко основни области, които ще се наблюдават и за които ще се пише. Това е законодателството, което пряко засяга човешки права, изборни права; свобода на изразяване и медии, електронни права; и използване на СРС”, обясни председателят на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева пред Mediapool.

"Стартираме с блог за гражданска журналистика, като той ще бъде част от друг по-голям проект, който ще обработва данни за парламента, ще създава профили на всеки един депутат и ще предоставя информация на потребителите, според техните заявки по теми”, заяви Цонева.  

Първата публикация в блога излезе в понеделник. Тя се нарича “Корпорацията ЦИК” и разкрива политическия бекграунд на членовете на Централната избирателна комисия.

От подробната информация за всеки един от представителите на ЦИК става ясно, че председателят на комисията Красимира Медарова е семейно облагодетелствана от обществени поръчки, печелени от фирмата на съпруга ѝ. Един от представителите на БСП в комисията – Румяна Сидерова – пък е била обвиняем по делото “Софийски имоти” в качеството си на общински съветник на социалистите.

От текста става ясно още, че в ЦИК място намират съветници на президента Първанов излъчени от ДПС, съпругът на зам.-кмета на София Мария Бояджийска, както и съветници на министри и сътрудници в парламентарни комисии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?