Проектът за АЕЦ "Белене" затъна в процедури

Проектът за АЕЦ "Белене" затъна в процедури

В поредица от процедури е затънал проектът за строеж на АЕЦ "Белене", които сегашният инвеститор НЕК няма намерение да претупва, стана ясно в петък.

Националната електрическа компания в момента води едновременно преговори по осигуряване на рамковото финансиране на проекта, чиято стойност е 3.997 млрд. евро, за включването на стратегически инвеститор, който да държи 49 на сто от бъдещата компания инвеститор, както и за съдбата на сегашното оборудване на площадката на централата.

Всички тези преговори не е ясно кога ще приключат, а преди два дни от компанията, избрана за изпълнител на проекта – руската "Атомстройекспорт",  заявиха, че основният договор за строежа ще бъде подписан в началото на 2008 г.

Когато през декември 2006 г. бe подписано споразумението за АЕЦ "Белене", от "Атомстройекспорт" (АСЕ)  посочиха, че основният договор ще се парафира в  средата на 2007 г., после се отложи за края на 2007 г., а сега остава за началото на следващата година. Руснаците посочиха като проблем забавянето на авансовото плащане от страна на НЕК и трудните преговори по закупуване от тяхна страна на реактора на площадката, който се планира да бъде инсталиран в Калининската АЕЦ.

В петък от ръководството на НЕК посочиха, че докато не се изчистят всички въпроси по финансирането на проекта и не се договорят с руснаците за оборудването, надали ще се сключи основният договор. Това обаче не било проблем за държавната компания, тъй като поетият от АСЕ ангажимент за сроковете на строежа на двата нови ядрени реактор тече от 1 януари 2007 г. в условията на тежки неустойки за забавяне и некачествено изпълнение на работата. 10 процента от стойността на договора е неустойката за неизпълнение на сроковете, а 12 процента – за проблеми с пуска в експлоатация. Санкцията от почти 400 млн. евро за забава  се изпълва някъде за 7-8 месеца, казаха от управата на НЕК.

Главният изпълнителен директор на дружеството Любомир Велков заяви, че компанията вече е направила авансово платила към "Атомстройекспорт", като било уговорено, че забавянето на транша няма да се отрази върху сроковете за изпълнение. Той обеща да коментира причините за отлагането на подписването на основния договор с руснаците след като приключи процедурата за подаване на оферти в конкурса за избор на стратегически партньор за 49 на сто от бъдещата компания, която ще е инвеститор, а после ще притежава ядрената мощност.

Крайният срок за подаване на предложения изтича на 17 октомври, след като веднъж бе удължен. Документация за участие в конкурса за инвеститор купиха десет кандидати, които бяха разделени на шорт листа и резервен списък. До идната сряда се очакват оферти от чешката CEZ, френската EDF, германските E.ON и RWE, белгийската "Електрабел" и италианската "Енел". Не е ясно обаче кога ще приключи изборът на партньор, от което зависело подписването на договора с АСЕ.

От друга страна пък трябва да се изясни и финансирането на проекта, по което НЕК води преговори с банки кредиторки, проявяващи интерес към проекта. Кои са те,  колко са и какви са им офертите, от НЕК категорично отказват да съобщят, преди да е окончателно избрана рамката за финансовото структуриране на проекта.

Възможно е изборът на стратегически  партньор да изпревари избора на банките, които ще кредитират с 4-4.5 млрд. евро строежа на атомната централа, каза Велков.

Резервът, който си оставя НЕК, е заради опасността от оскъпяване на проекта, каквато възможност съществува при всички подобни проекти, изпълнявани в дълъг период от време, обясниха от компанията. За подобна вероятност съобщиха и от АСЕ, като посочиха, че  международната практика била да се оскъпяват с до 30 процента такива проекти.

Крайната цена ще зависи и от това как се споразумеят НЕК и руснаците за наличното оборудване на площадката на АЕЦ "Белене", което АСЕ ще изкупи. Проблемът е, че оценката на НЕК е за около 300 млн. лв., а руснаците предлагат половината от тази цена. Най-вероятно обаче страната ни ще бъде принудена да се съгласи с предложението на АСЕ, защото нейната оценка е правена преди години и не от специализирани фирми. Поръчването на тази експертиза от българска страна обаче ще струва доста пари и е безсмислено да се губи още време, смятат специалисти от държавната компания.

Забавя се и становището на Европейската комисия по предлаганата от руснаците технология на трето поколение реактори ВВЕР-1000, въпреки че организацията на европейските ядрени регулатори EUR я одобри. Мнението на Брюксел е важно за заема от около 300 млн. евро, за които страната ни кандидатства пред "Евратом". От НЕК се надяват до края на 2007 г. ЕК вече да се произнесе по въпроса, но не изключват и вероятността да остане за по-нататък във времето.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?