Проектът за детска болница опря до Филчев

Парламентът гласува да даде на главния прокуратур доклада на временната анкетна комисия за проверка на споразумението за експортна кредитна линия за инвестиционен проект между България и Банка Австрия Кредитанщалт и договора за проектиране, построяване и оборудване на педиатрична университетска болница с "Вамед инженеринг". Съобразно правомощията си Никола Фирчев трябва да реши какви действия да предприеме, гласуваха в сряда депутатите. Те обаче не подкрепиха предложението кабинетът да си изтегли проекторатификацията на споразумението с Кредитанщалд банк.

Целия ден депутатите се занимаваха с проекта за строеж на детската клиника в София, като по обяд заседанието дори бе прекъснато, за да дойдат в пленарна зала министрите на здравеопазването Славчо Богоев, на финансите Милен Велчев и на икономиката Лидия Шулева и да изслушат мненията на народните представители.

В дебата избранниците си размениха тежки реплики за пладнешки обир на данъкоплатците, извличане на корпоративни ползи за НДСВ от проекта.

Здравният министър аргументира нуждата от съвременната педиатрична клиника с нарасналата смъртност при децата и лошото състояние на сегашната специализирана болница за активно лечение на детски болести, която не може да се модернизира на приемлива цена.

От лявата и дясната опозиция обаче заявиха, че реализирането на проекта е "пладнешки грабеж" от българския данъкоплатец.

Васил Паница от ОДС обърна внимание на това, че липсва виза за строителство, въпреки осигуреното финансиране и че са планирани само шест терапевтични отделения и няма нито хирургично, нито онкологично отделение. Според Паница е странна сумата от 7,25 млн. евро за изготвяне и управление на проекта, при нормални разходи за това перо в размер на 3 до 10 процента от общата стойност на проекта.

При положение, че има 150 легла, е скандално колко струва информационната система - 4,6 млн. евро или 9 млн. лв., а на НЗОК изграждането на базата данни излезе 7 млн. лева, заяви Паница. Според него едно реанимационно легло в ЕС струва 68 хиляди евро, а в проекта е заложена цена от 333 хил. евро за всяко обикновено терапевтично легло.

Борислав Китов от ПГ Народен съюз се възмути от това, че с предвидените пари могат да се построят две болници. Димитър Игнатов от ОДС пък вдигна бойката им на три здравни заведения за въпросните 42 милиона евро.

Не за Булгартабак, не за магистрала "Тракия", а дори само за тази спекулация с децата трябва да падне това правителство, заяви Игнатов. Според него не е случайно, че е избрана именно тази фирма. Искам премиерът да отговори дали през февруари 2000 г. в Рим финансова групировка го е подкрепила да стане министър-председател през 2001 г. , дали той е поел ангажименти и дали тази болница е част от тях, каза Игнатов. Той допълни, че депутатите вече са предоставили доклада на комисията на прокуратурата, но засега оттам няма никаква информация.

Според Китов проектът категорично не отговаря на необходимостта от национална детска болница. Без да е ясно къде е как ще се строи клиниката не може да се направи проект, който да отговаря на законодателството, заяви той. По думите му сделката е непрозрачна, неизгодна и в противоречие с Конституцията.

Алеко Кюркчиев от НДСВ заяви, че опозицията не чете внимателно договора, защото в него е записаня сума за болницата до 42 млн. евро, но цената може да се окаже и по-ниска. Правителството може да построи болница за 20 млн. емро, защо сте сигурни, че ще плати 42 милиона, попита Кюркчиев. По думите му средната цена на легло в САЩ е 624 хиляди долара, а в Европа - 320 хиляди евро.

Емилия Масларова от левицата побърза да репликира Кюркчиев, че напротив, в договора има клауза, че проектът може да струва повече, и това ще бъде за сметка на държавата.

Атанас Щерев от НДСВ от своя страна обвини опозицията, че проваля инвестицията за 80 млн. лв. във здравеопазването само защото ще се запомни, че болницата е построена от правителство на НДСВ и ДПС. Щерев предложи от проекторешението да отпадне текстът за оттегляне на законопроекта за ратифициране на договора с "Вамед инженеринг" и споразумението с Банка Австрия Кредитанщалт. Той обаче поиска да остане предложеното от комисията в решението докладът да се изпрати в прокуратурата, защото по думите му опозицията знае, че няма нарушение и истинската ѝ цел не е тези документи да отидат в прокуратурата, а да спре проекта.

Щерев обърна внимание на депутатите, че строежът на болницата не се възлага по силата на Закона за обществените поръчки, защото е по международен договор.

Емилия Масларова отново репликира, че всичко построено в България е дело на гражданите, защото се строи именно с техните пари от платените данъци. Цинично е зад необходимостта от модерно лечение на децата да се дебатира и да се прокарват корпоративни интереси на НДСВ, отбеляза тя. Няма нито един депутат, който да е срещу построяването на модерна и съвременна, дори скъпоструваща детска болница, но докладът на комисията показва, че не става дума за грижа на децата, а за пладнешки грабеж, за нарушаване на законодателството, и обогатяване на върхушка в мнозинството, заяви тя.

Опозицията пресича с поведението си всяка инициатива, заяви от трибуната Ваня Цветкова от НДСВ. Състоянието на детското здравеопазване е такова, каквото сме го наследили от вас, обърна се тя към опозицията и заяви, че сега се пречи на всички опити това да бъде променено. Опозицията предпочита конфронтация, дори когато става дума за българските деца, заключи тя.

Муравей Радев от ОДС репликира, че Ваня Цветкова е избегнала отговорите на въпросите защо е избрана именно тази банка, след като други биха дали по-добри условия, и защо тази фирма, а не някоя друга. Радев посочи, че Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) би направила един прозрачен търг за изпълнител.

Не съм чувал ЕИБ банка да финансира строеж на болници, отбеляза финансовият министър Милен Велчев и обясни, че Банка Австрия Кредитанщалт е била избрана, за да се ускори реализацията на проекта.

Михаил Михайлов от СДС заяви, че от четири години Министерството на здравеопазването няма стратегия, особено в областта на детското здравеопазване. Здравеопазването от 4 години се движи на автопилот, а в един момент ще правим болница, ясно е, че има далавера, смята той.

Теодора Константинова от ОДС пък отбеляза, че премиерът, министрите и управляващото мнозинство нарушават законите, защото без да направи анализ за необходимостта му, е включило в бюджета този проект. Без да има данни от гласуване на Министерския съвет, в проектобюджета за 2004 г. беше включен проектът за болницата, по този начин правителството заблуди Народното събрание още с приемането на бюджета за 2004 г., заяви Константинова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?