Проектът за финансова реформа на САЩ бе блокиран от Сената

Проектът за финансова реформа на САЩ бе блокиран от Сената

Републиканците в американския Сенат блокираха обсъждането на законопроекта на правителството на Барак Обама за финансова реформа, съобщават световните агенции. Това бе първото изпитание пред най-амбициозната промяна на американската финансова система от Голямата депресия насам.

Демократите не успяха да съберат нужните им 60 гласа, за да започне дебат. Сенаторът демократ от Небраска Бен Нелсън гласува заедно с републиканците срещу законопроекта.

Обама и демократите искат да затегнат правилата за банките и капиталовите пазари, за да предотвратят повтаряне на финансовата криза, която започна през 2008 г. Много републиканци също са на мнение, че е необходима реформа, но се противопоставят на законопроекта на демократите, тъй като според тях той дава твърде големи правомощия на правителството. Консерваторите твърдят, че искат да постигнат компромис с демократите по отношение на законопроекта.

"Дълбоко разочарован съм, че сенаторите-републиканци гласуваха против започването на публичния дебат за реформата на Уол Стрийт", се казва в разпространено изявление на американския президент Барак Обама..

"Някои от тези сенатори смятат, че това е добра политическа стратегия, други може би виждат възможност да пренесат дебата зад закрити врата, където финансовото лоби да размие или унищожи реформата", каза държавният глава. "Но американците не могат да си позволят това."

Около 2/3 от американците подкрепят въвеждането на по-стриктни правила, регулиращи дейността на банките и останалите финансови институции, показват резултатите от сондаж на "Вашингтон пост" и Ей Би Си.

Мнозинството от гражданите подкрепят двата главни компонента на законодателството: по-голям контрол от страна на държавата върху потребителските заеми и създаването на фонд, който ще покрива разходите по разпускане на компании, изложили на риск икономиката на страната.

Третият стълб на реформата предизвиква по-противоречиви реакции: 43% от анкетираните подкрепят федералните регулации на пазара на дериватите, а 41% са против тях. Почти един на всеки петима американци, или 17% от респондентите, нямат мнение по този сложен въпрос.

Споделяне

Още от Бизнес