Проектът за VІІ блок се замразява неизвестно докога

"Уестингхаус“ съобщи, че ще дискутира с България нова структура и график за реактора

Проектът за VІІ блок се замразява неизвестно докога

Дискусии за нова структура и времеви период за изграждането на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" ще водят "Уестингхаус Електрик Къмпани“ и България, въпреки че на 31 март изтече срокът на споразумението за новата ядрена мощност. Това съобщиха от американската компания в четвъртък, след като предишния ден премиерът Бойко Борисов се оплака в парламента, че бере "големи ядове" със сключеното от кабинета "Орешарски" споразумение за VІІ блок и "вече трети ден дори за общо прессъобщение не можем да се разберем".

От думите на Борисов индиректно стана ясно, че "Уестингхаус" не се е съгласила с поставеното от правителството условие да влезе с 49 на сто в ядрения проект и да осигури финансирането на дела си, както и да остане възможно най-дълго като съакционер. Според първоначалното акционерно споразумение с АЕЦ "Козлодуй" американците трябваше да вземат 30 на сто от проекта, да го финансират, да се оттеглят веднага след като бъде пусната мощността в експлоатация и бъдат овъзмездени за участието си.

Сега в съобщението на "Уестингхаус" не се посочва нито дума за поисканото от правителството финансиране на проекта и позицията им за товакакво смятат по въпроса да станат инвеститор в VІІ блок. Не става ясно и колко дълго ще се преговаря по новата структура и графици на проекта.

Както Mediapool писа, още когато изтече срокът на споразумението, двете страни по-скоро ще оставят настрани проекта и ще излязат с общи приказки за бъдещо сътрудничество.

"Това решение бе взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", казва Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус“, цитиран в прессъобщението.

"Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP-1000 за в бъдеще“, допълва той

В съобщението се посочва, че "Уестингхаус“ е доволна от сътрудничеството, което е развила с "АЕЦ Козлодуй“, и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на най-модерната технология на компанията, използвайки големия си международен опит.

Родерик добавя, че "родължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на АЕЦ "Козлодуй“ - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците“.

"Уестингхаус" е дългогодишен партньор на ядрената ни централа с дейности по ремонта и поддръжката на действащите съоръжения.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес