Проекти за ВЕИ и енергийна ефективност получават достъп до 32 млн. евро

Проекти за ВЕИ и енергийна ефективност получават достъп до 32 млн. евро

От 2018 г. проекти за оползотворяване на възобновяема енергия и по-специално геотермалната и водната, както и за повишаването на енергийната ефективност у нас ще получат достъп до повече от 32 млн. евро, предоставяни от  Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство по силата на меморандум между България, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Тогава започва вторият етап на програма, по която в периода 2009-2014 г. бяха инвестирани над 15.6 млн. евро във ВЕИ-проекти и за енергийна ефективност. Новото финансиране е двойно повече, посочи енергийният министър Теменужка Петкова по време на представянето на резултатите от свършеното досега по въпросната програма. Според нея това увеличение на предоставените средства говори за високата оценка от страна на донорите на изпълнението на програмата.

Най-много от финансираните проекти са такива с участието на партньори от страните – донори на програмата Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Съществен принос за това има Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия, отбеляза Петкова.

Тя отчете още, че с изпълнението на финансирането по програмата над 50 проекта са намалели вредните емисии с 8130 тона на година. Пред всички нас стои основния въпрос как по най-рационален начин да използваме енергията, посочи още Петкова.

За новия програмен период ще могат да кандидатстват отново общини, областни управи, които да помогнат на училища,болници, детски градини и др., допълни тя

Представителят на Норвежката дирекция за водни ресурси и енергия Бьорн Оли коментира, че че геотермалната енергия ще става все по-важен източник на енергия и затова върху нея ще бъде поставен акцент за новото финансиране.  Норвегия е голям износител на петрол и на газ за континента, но енергията от вятър става все по-важна в нашата страна, дискутираме спестяването на енергия в пиковите часове, пговори за топлофикации  на биомаса в градовете, посочи Оли и допълни, че в Европа като цяло 80% от енергията идва от геотермални източници и 20%. от ВЕИ.

В рамките на заключителната конференция бяха отличени успешно изпълнени проекти в страната.

Община Враца получи приза за проект с най-голяма социална полза за региона, Дупница – за проект с най-много обновени сгради с мерки по енергийна ефективност, а Бургас – за проект с най-голямо усвояване на ВЕИ.

Като най-бързо изпълнен бе награден проект в Ново село, а с най-много обучени експерти по енергийна ефективност е  реализиран от Балканския институт по труда и социалната политика. Проектът с най-голямо производство на екологично гориво е този на „Майкромет“ ООД, а като най-активен норвежки партньор бе награден Norsk Energi, привлякъл най-много български участници. За цялостен принос за изпълнението на програмата беше отличена норвежката дирекция за водни ресурси и енергия. 

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?